Τα χέρια ψηλά έχουν σηκώσει οι ειδικοί βλέποντας την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα αλλά και την Όμικρον 2, την υποπαραλλαγή της να είναι ακόμα πιο μεταδοτική.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ήταν ξεκάθαρη: Οι επιστήμονες ανησυχούν για δυο βασικές ιδιότητες του κορονοϊού. Την μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά κυρίως γιατί «ξεφεύγει» από τα εμβόλια.

Μάλιστα παραθέτοντας στοιχεία από μελέτες που έγιναν πρόσφατα κατέληξε ότι η Όμικρον είναι εξαιρετικά ανθεκτική στα εμβόλια με την αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης ως προς την μείωση των λοιμώξεων να είναι 50% γεγονός που έχει απογοητεύσει τους επιστήμονες αφού δεν μπορεί να χτίσει το τείχος ανοσίας και να σταματήσει η μετάδοση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα κινούνται οι ειδικοί και βλέποντας ότι είναι αναπόφευκτη η εξάπλωση της Όμικρον εισηγούνται την σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών. Την περασμένη εβδομάδα επανήλθαν μουσική και ελεύθερο ωράριο στην εστίαση και την διασκέδαση και από την σημερινή συνεδρίαση περιμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός των φιλάθλων στα γήπεδα που σήμερα είναι στο 10% της χωρητικότητας. Επίσης, δεν αποκλείεται να επιτραπούν και οι όρθιοι σε μπαρ και διασκέδαση. Και αν ένα από τα δυο δεν αποφασιστεί να αρθεί σήμερα, είναι ζήτημα χρόνου να συμβεί και αυτό.

Έρχεται το εμβόλιο της Novavax

Εμβόλιο της Novavax

Ένα νέο εμβόλιο μπαίνει στην ζωή μας από τις 21 Φεβρουαρίου. Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, η πρώτη παραλαβή των 168.000 δόσεων θα φτάσουν στην χώρα μας εκείνη την ημέρα και συνολικά μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε παραλάβει 474.000 δόσεις.

Η ταυτότητα του Novavax και πώς λειτουργεί

Είναι το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο που πέφτει στην μάχη. Τέτοιου ειδους εμβόλια, που βασίζονται σε πρωτεΐνες, φαίνεται να προσφέρουν καλό επίπεδο προστασίας έναντι της covid-19 και έχουν λιγότερες παρενέργειες από εμβόλια mRNA.

Επίσης θεωρείται μια εξαιρετική λύση για την θωράκιση των φτωχών χωρών καθώς είναι φθηνότερα από τα εμβόλια mRNA και μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασίες από 2 έως 8βαθμούς Κελσίου (36 έως 46 βαθμούς Φαρενάιτ), γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη μεταφορά τους.

Το Novavax περιέχει μια εκδοχή πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 (πρωτεΐνη ακίδα), η οποία έχει παραχθεί στο εργαστήριο.

Χρησιμοποιώντας κύτταρα εντόμων, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νανοσωματίδιο που το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αναγνωρίζει ως ιό («σωματίδιο που μοιάζει με ιό») — αν και δεν είναι ο ιός — και στη συνέχεια αντιδρά ανάλογα.

Τα νανοσωματίδια δεν περιέχουν DNA του ιού και επομένως προκαλούν λιγότερες παρενέργειες στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, η ανθρώπινη ανοσολογική απόκριση είναι ασθενέστερη.

Σύμφωνα με την εταιρεία το εμβόλιο της είναι 90,4% αποτελεσματικό, κάτι που το τοποθετεί στην ίδια κατηγορία με τα εμβόλια mRNA.