Νέο κρούσμα καταχρηστικής χρήσης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «φέτα» καταγράφτηκε στην αγορά της Βουλγαρίας, σύμφωνα με ενημέρωση που παρέσχε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) η ελληνική πρεσβεία στη Σόφια.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον στις αλυσίδες supermarket Picadilly και ΒΜΒ βρέθηκε να διακινείται βουλγάρικο προϊόν λευκού αγελαδινού τυριού μαλακής υφής σε άλμη με την επωνυμία «FETAMA». Το εν λόγω γαλακτοκομικό προϊόν παρασκευάζεται από εταιρεία με την επωνυμία Cheh 99 Ltd ενώ στην ετικέτα του αναγράφεται μεταξύ άλλων, «cheese Fetama of cow’s milk».

Το κείμενο της ετικέτας εκτός από τη βουλγαρική, παρατίθεται στην αγγλική, τη ρωσική και σερβική γλώσσα, γεγονός από το οποίο προκύπτει ότι το προϊόν πιθανόν να εξάγεται από τη Βουλγαρία σε αυτές τις χώρες.

Μετά την ενημέρωσή της, η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΠΕΝ, με επείγον έγγραφό της προς το βουλγαρικό υπουργείο Γεωργίας και τον Οργανισμό Ασφάλειας Τροφίμων, καλεί τις υπηρεσίες της γειτονικής χώρας να προβούν σε κάθε προβλεπόμενη από τη νομοθεσία ενέργεια, προκειμένου οι εν λόγω επιχειρηματίες να συμμορφωθούν με τις διατάξεις των σχετικών κανονισμών ώστε να παύσει η καταχρηστική χρήση της ονομασίας «φέτα».