Στον Άρειο Πάγο η κόντρα Ερμούπολης – Μητρόπολης Σύρου

Μήλον της έριδος η κυριότητα μιας διώροφης κατοικίας


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
19:37
21/05/2015
Στον Άρειο Πάγο η κόντρα Ερμούπολης – Μητρόπολης Σύρου
2
loading

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια κρατά η δικαστική διαμάχη του Δήμου Ερμούπολης Σύρου και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου για ακίνητο 550 τετραγωνικών μέτρων το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτη.

Η υπόθεση έχει φτάσει στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία καλείται να αποφασίσει σε ποιον τελικά ανήκει το επίμαχο ακίνητο στην Μεταμόρφωση της Ερμούπολης.

Η ιστορία της κατοικίας ξεκινά το 1927 όταν ο Δήμος Ερμούπολης την παραχώρησε, με σύμβαση χρησιδανείου, στην Μητρόπολη Σύρου για να φιλοξενήσει τον τοπικό Μητροπολίτη ενώ σ΄ ένα τμήμα της στεγάστηκε εκκλησιαστικό μουσείο.
Όταν, όμως, ο Δήμος το 2003 ζήτησε πίσω το ακίνητο η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια καθώς μετά την ψήφιση του 590/1997, που προέβλεπε ότι τα κτίρια που προορίζονται για κατοικίες αρχιερέων, κ.λπ. και έχουν ανεγερθεί με εισφορές μονών και ναών ή από εράνους «μεταβιβάζονται υποχρεωτικώς» στις Μητροπόλεις, το επίμαχο ακίνητο μεταγράφηκε στην Μητρόπολη.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε πως η κατοικία ανεγέρθηκε με δαπάνες του Δήμου, ενώ στην ανέγερση της συνέβαλαν και οι Ιεροί Ναοί της περιοχής, ενώ ο Δήμος πάντοτε την περιελάμβανε στο περιουσιολόγιο του. Από την πλευρά της η Μητρόπολη Σύρου υπογράμμισε ότι το διάστημα 1999-2000 προέβη σε ολική ανακαίνιση της κατοικίας η οποία κόστισε 30.814 ευρώ.

Πάντως, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης, χαρακτήρισε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 590/1997 που προβλέπει την αυτόματη μετεγγραφεί των εν λόγων ακινήτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Αν μ’ αξιώσει ο Θεός λεφτά και αποκτήσω
  θα χτίσω ένα μέγαρο τους πλούσιους να ελκύσω
  θα `ρχόντουσαν πελάτες μου κορίτσια να `χουν τρέλες....
  (Ζαμπέτας) Αφιερωμένο εξαιρετικά στην Μητρόπολη Σύρου.

 2. avatar Γκιοζης Καρας

  Ο θεος θα τους φωτισει
  και συντομα θα βρουν μια λυση..!--Χεχε!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει