Για μια επανέναρξη των σχολείων γεμάτη από προβλήματα, τα οποία ξεκινούν από το αλαλούμ που επικράτησε με τη διανομή των self test και φτάνουν μέχρι παιδιά που ήδη από την δεύτερη μέρα μπαίνουν σε τάξεις σχολείων χωρίς δασκάλους, κάνουν λόγο τόσο η ΔΟΕ όσο και η ΟΛΜΕ.

Αμφότερες συνεδριάζουν σήμερα για να χαρτογραφήσουν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία. «Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, χθες είχαν πάει στο σχολείο. Ποιος ξέρει πόσα άλλα θα προκύψουν τις επόμενες μέρες;» αναρωτιέται το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Νεκτάριος Κορδής ο οποίος επικεντρώνει στις αρρυθμίες που ήδη παρατηρούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα λόγω απουσίας των εκπαιδευτικών που νοσούν. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Αυτή τη στιγμή εκτιμούμε ότι από τους 25.000 περίπου θετικούς μαθητές και εκπαιδευτικούς οι 8.000 είναι εκπαιδευτικοί. Βέβαια, κάποιοι που ήταν σε καραντίνα πριν από το άνοιγμα, θα επιστρέψουν αλλά καταλαβαίνετε πόσο ρευστή θα είναι η κατάσταση εφεξής.

Εντωμεταξύ, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνει 890 εκπαιδευτικούς πλήρους ωραρίου και άλλους 4.000 τρίμηνης απασχόλησης. Οι 890 δάσκαλοι και καθηγητές θα μπουν στα σχολεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αυτοί των 3 μηνών θα έρθουν σιγά-σιγά. Τα κενά είναι όμως ήδη εμφανή με το καλημέρα σας. Στην Χίο έχουν 23 κενά σε εκπαιδευτικούς τα οποία μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί από 2 μόνο αναπληρωτές. Έχουμε αναφορές ότι είναι πάρα πολλά τα κενά και στην Κρήτη. Στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και στην Αττική το ίδιο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακριβή εικόνα. Δεν μας δίνουν στοιχεία, ούτε στο myschool έχουμε πρόσβαση παρότι το ζητήσαμε στην πρόσφατη συνάντησή μας στο υπουργείο Παιδείας τόσο εμείς, όσο και η ΔΟΕ».

Σχολεία

«Και τί κάνουν τα παιδιά σε αυτά τα σχολεία που απουσιάζουν οι δάσκαλοι;» ρωτάμε τον κο Κορδή για να μας δώσει την ωμή, πλην ρεαλιστική απάντηση: «Κάθονται. Τα απασχολούν όπως μπορούν. Ακόμα οι ψηφιακές τάξεις δεν έχουν ξεκινήσει. Το υπουργείο είπε πως θα ξεκινήσουν. Πότε όμως; Και εκτός από τους 25.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς που βγήκαν εκτός λόγω κορονοϊού υπάρχει άλλο ένα σημαντικό κομμάτι, που ακόμα δεν γνωρίζουμε το μέγεθός του, αλλά το ακούμε να συμβαίνει από τους εκπαιδευτικούς, για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο λόγω φόβου της διασποράς. Στην ουσία, αυτό που έπρεπε να γίνει ήταν να έχουμε διαθέσιμη τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα καλής προετοιμασίας και οργάνωσης πριν επιστρέψουμε. Το μπάχαλο με τα self test δείχνει με τι όρους ξεκίνησαν να λειτουργούν τα σχολεία. Ζούμε την ανοσία της αγέλης. Και είναι επικίνδυνη η διάχυση της πληροφορίας ότι “η όμικρον είναι μια απλή γριπούλα”. Τέλος, να σημειώσω ότι τα παιδιά πάνε τα σχολεία με απλές χειρουργικές μάσκες και όχι ΚΝ95 υψηλής προστασίας όπως οι εκπαιδευτικοί. Κάποιοι δήμοι χθες μοίρασαν δωρεάν ΚΝ95 για παιδιά, με δικά τους έξοδα, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν κάθε μέρα».

Αναφορές για σχολεία που «φυλλορροούν» από εκπαιδευτικούς και από την ΔΟΕ

Την ίδια εικόνα, του… μαύρου σκοταδιού για το πόσοι, από τα 25.000 κρούσματα που έδωσε μέσα σε δύο ημέρες το σχολείο, είναι εκπαιδευτικοί μας μετάφερε και η Γιώτα Βενετοπούλου, μέλος της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας). Όπως αναφέρει η ίδια: «Έχουμε στείλει έγγραφα σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους συλλόγους μας να μας ενημερώνουν ανά περιοχή για τα κενά των εκπαιδευτικών. Μέχρι στιγμής δέκα σύλλογοι μας έχουν αποστείλει στοιχεία. Ενδεικτικά σας λέω πως σε δύο μεγάλες διευθύνσεις της Αττικής χθες έλειπαν 350 εκπαιδευτικοί και μάλιστα πολλοί εξ αυτών νηπιαγωγοί. Τι έγιναν αυτά τα παιδιά; Στα πιο μεγάλα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί από άλλες τάξεις μπαίνουν και απασχολούν τα παιδιά. Στα νηπιαγωγεία;

Και στα σχολεία όμως, η εντολή του υπουργείου Παιδείας είναι να μοιράζονται τα παιδιά στις τάξεις και να γίνονται συν διδασκαλίες αλλά χωρίς να υπερβαίνει τους 25 μαθητές το κάθε τμήμα. Πολλές φορές όμως αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει, αφού σε πολλά σχολεία τα παιδιά είναι ήδη 25 σε κάθε τμήμα. Εικόνα μετακίνησης εκπαιδευτικών αυτή τη στιγμή δεν έχουμε για την αναπλήρωση των κενών. Δεν μας δίνουν επίσημα στοιχεία. Και θέτουμε και το εξής ερώτημα: για τα παιδιά που θα πάνε σε τηλεκπαίδευση θα δοθεί άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς τους; Πολλά τα κενά και οι αναπάντητες ερωτήσεις».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο νωρίτερα πάντως το υπουργείο Υγείας, θεωρεί πως όσοι ανιχνεύτηκαν αρνητικοί στο self test της Δευτέρας αλλά θετικοί στης Τρίτης, δεν θεωρείται αυτομάτως ότι μετέδωσαν εντωμεταξύ τον ιό στους υπόλοιπους της τάξης.