Αλλαγές στο καθεστώς εργασίας για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα φέρνουν τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από 3 έως 16 Ιανουαρίου, με την τηλεργασία να επιστρέφει σε μεγάλο ποσοστό. Στόχος των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα Δευτέρα (27/12) είναι να ανακοπεί η πορεία της υπερ-μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, ενώ υπάρχει προοπτική επέκτασης των μέτρων αν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν βελτιωθούν.

Αναφορικά με την τηλεργασία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα εφαρμοστεί έως και 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο και διευκρίνισε ότι το ποσοστό θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.  

Όλα τα νέα μέτρα

Ο κ. Πλεύρης έκανε έκκληση στους νέους που νοσούν να μην έρθουν σε επαφή με γονείς και παππούδες και ανακοίνωσε πως μετά τη σύσκεψη των ειδικών, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο, ενώ το ποσοστό θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες τις κάθε υπηρεσίας.