Στον απόηχο των καταγγελιών σε βάρος του Στάθη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος διέρρευσε βίντεο και φωτογραφίες προσωπικών στιγμών πρώην συντρόφου του, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» παρουσιάζει σοκαριστικές παρόμοιες περιπτώσεις που έχουν συμβεί στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια.

Οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις revenge porn που απασχόλησαν τελευταία τις δικαστικές αρχές της Πάτρας έχουν να κάνουν με τις εξής καταγγελίες (είναι ελάχιστες από αυτές που έχουν συμβεί στην πραγματικότητα αλλά ενδεικτικές):

1. Υπάλληλος σε ιατρείο, στο κέντρο της Πάτρας, κατήγγειλε τον αλλοδαπό σύντροφό της (κάτοικος Πατρών) για δημοσιοποίηση των ερωτικών τους περιπτύξεων με δύο βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Η νεαρή έχει υποβάλει μήνυση.

2. Υπάλληλος σε καφετέρια στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Σοφίας, διαπομπεύτηκε- προ μερικών εβδομάδων- από τον πρώην σύντροφό της. Το βίντεο κυκλοφόρησε στο messenger και η κοπέλα πληροφορήθηκε την ύπαρξή του από φίλες της. Εχει υποβληθεί μήνυση.

3. Γυναίκα σε κατάσταση μέθης εμφανίζεται σε δημόσιες περιπτύξεις σε κεντρική καφετέρια της πόλης (Ρήγα Φεραίου). Το περιστατικό συνέβη προ 3ετίας και άγνωστο παραμένει αν έχει προχωρήσει δικαστικά.

4. Θύμα διαπόμπευσης από συμμαθητές της που τη βιντεοσκοπούσαν εν ώρα διαλείμματος έπεσε προ μερικών ετών ανήλικη κόρη πρώην δημοτικού παράγοντα της Πάτρας.

5. Βίντεο είχε «ανέβει» στο διαδίκτυο, με «πρωταγωνίστρια» νεαρή, σε τουαλέτες ΕΠΑΛ της Πάτρας. Και σε αυτή την περίπτωση δεν έγιναν μηνύσεις, ωστόσο το κορίτσι είχε υποστεί σοκ ενώ δεν κατάφερε να το πει στους γονείς της.

6. To 2018 φοιτητές από την Πάτρα «ανέβασαν» βίντεο με πρωταγωνίστρια νεαρή φοιτήτρια της Φιλοσοφικής. Ούτε τότε είχαν υποβληθεί μηνύσεις.

7. Σε γνωστή ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου ανέβηκαν βίντεο με νεαρή γυναίκα μέσα σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αχαΐας όπως και με άλλη γυναίκα σε δωμάτιο στην περιοχή του Ρίου την οποία βιντεοσκοπούσε ο σύντροφός της.

8. Σε γνωστή ιστοσελίδα έχει ανέβει βίντεο που απεικονίζει φοιτήτρια από την Πάτρα φυσικά χωρίς την συγκατάθεσή της.

9. Το 2017 Πατρινή η οποία συνευρίσκεται ερωτικά με τον σύντροφό της διαπιστώνει ότι έχει «ανέβει» στο διαδίκτυο βίντεο με τις προσωπικές της στιγμές το οποίο μάλιστα το είχαν δει 1.000.000 άτομα. Η γυναίκα αναγκάστηκε να μετακομίσει στις ΗΠΑ.

10. Πριν από 5 χρόνια είχε προκληθεί σάλος στην Πάτρα από την ενέργεια γόνου πασίγνωστης οικογένειας από τον επιχειρηματικό χώρο, ο οποίος απειλούσε την πρώην σύντροφό της με δημοσίευση ερωτικών τους βίντεο στο διαδίκτυο. Οι δυο τους ήταν γύρω στα 21 και διατηρούσαν ερωτική σχέση για έναν και πλέον χρόνο. Η νεαρή αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε γνωστό δικηγόρο, ενώ τελικά τη λύση έδωσε ο πατέρας του νεαρού ο οποίος παρενέβη ώστε το ζήτημα να μην λάβει διαστάσεις.

Revenge porn: Τι είναι το εκδικητικό πορνό

Ο όρος «Revenge Porn» ή εκδικητική πορνογραφία είναι η δημοσιοποίηση φωτογραφιών ή βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο ενός ατόμου χωρίς τη συγκατάθεσή του, με εκδικητικό σκοπόΟι φωτογραφίες ή τα βίντεο μπορεί να τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια μιας σχέσης με ή χωρίς τη γνώση και τη συγκατάθεση του θύματος και οι οποίες αφού η σχέση τελειώσει, εκδικητικά δημοσιοποιούνται και εξαπλώνονται πολύ γρήγορα σε ολόκληρο το διαδίκτυο μέσω ανώνυμων δικτύων, φόρουμ και sites εκδικητικής πορνογραφίας. Πρόκειται για μορφή κακοποίησης με τρομακτικές συνέπειες για τα θύματα, που τις περισσότερες φορές είναι γυναίκες και κορίτσια.

εκδικητική πορνογραφία αφορά άτομα όλων των ηλικιών, από παιδιά 11 ετών μέχρι ενήλικα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών. Ωστόσο, τα πιο συχνά αναφερόμενα περιστατικά προέρχονται από άτομα που είναι στην εφηβεία τους, κυρίως κατά την διάρκεια της ενηλικίωσης τους. Στην πλειοψηφία του, το εν λόγω υλικό λαμβάνεται από ζευγάρια που βρίσκονται σε σχέση. Παρόλα αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις, το θύμα (άνδρας ή γυναίκα), έχει υποστεί σεξουαλική βία η οποία διευκολύνεται από χορήγηση ναρκωτικών (rape drugs) που προκαλούν επίσης μειωμένη αίσθηση πόνου, συμμετοχή σε αποτρόπαιες σεξουαλικές πράξεις ή/και αμνησία, σύμφωνα με το cyberalert.cy.

Η κατοχή του υλικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δράστες για να εκβιάσουν τα υποψήφια θύματα σε άλλες σεξουαλικές πράξεις, να τα εξαναγκάσουν να συνεχίσουν τη σχέση ή να τους τιμωρήσουν για το τέλος της σχέσης, ή για να καταστρέψουν φήμη τους, ακόμα και για οικονομικό κέρδος.