Σε αποκλεισμό του λιμανιού στο Κατάκολο και διακοπή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων προσανατολίζονται φορείς και κάτοικοι του Πύργου, προκειμένου να πιέσουν για επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών που σαπίζουν στους δρόμους από τον Σεπτέμβρη. Με επιστολή τους ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και οι δήμαρχοι της περιοχής ζητούν άμεσα παρέμβαση της κυβέρνησης, καθώς ισχυρίζονται πως «περιοχές ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η Αρχαία Ολυμπία και το Κατάκολο με χιλιάδες επισκέπτες παρουσιάζουν απαράδεκτη και τριτοκοσμική εικόνα, που δεν τιμά τη χώρα».

Από προχθές τη νύχτα, ο δήμος ψεκάζει τα συσσωρευμένα απορρίμματα σε όλες τις γωνιές της πόλης και ρίχνει ασβέστη, προσπαθώντας να προλάβει την εκδήλωση ασθενειών μετά και την άνοδο της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών, όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή».

Χθες εκδόθηκε απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο χώρος πρώην ΧΑΔΑ (που έχει αποκατασταθεί) στο χωριό Βυτιναίικα για την απόθεση δεματοποιημένων απορριμμάτων, ώστε να σταματήσει η συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους. Ωστόσο, για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Λύση για τα απορρίμματα που βρίσκονται στον δρόμο εδώ και επτά μήνες δεν φαίνεται άμεσα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου, Γαβριήλ Λιατσής, ο δήμαρχος Ηλιδας και πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ (φορέα των δήμων της περιοχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων), Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζιάς, έστειλαν χθες επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υγείας, Πολιτισμού και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. «Από τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν υπάρχει δυνατότητα αποκομιδής των απορριμμάτων στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Εκπέμπουμε SOS για την προστασία της ζωής των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι πλέον μόνο κυβερνητική πρωτοβουλία και μέριμνα μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που μαστίζει τον νομό μας στην έναρξη της τουριστικής περιόδου», περιγράφουν την κατάσταση. Καταλήγουν, ζητώντας από τους υπουργούς άμεση συνάντηση προκειμένου να προταθούν και να συζητηθούν λύσεις».