Σπάνια θα μας απασχολήσει ένα… απλό ποτήρι νερό. Ανοίγουμε τη βρύση, γεμίζουμε, και πίνουμε. Θεωρούμε -και ορθά- ότι το νερό του δικτύου είναι λίγο-πολύ ασφαλές, χωρίς όμως να μας απασχολεί η πιθανότητα να συμβεί κάτι και, μια μέρα, να μην είναι τόσο καθαρό όσο πιστεύουμε.

Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, τις ποσότητες νερού που χρειαζόμαστε αλλά και χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας – για την ετοιμασία γευμάτων και ροφημάτων, το πλύσιμο κ.λπ. – γίνεται κατανοητό πόσο σημαντικό είναι να είναι όσο το δυνατό πιο καθαρό. Κι αυτό δεν είναι τόσο “απλή” υπόθεση, σε μια εποχή που η ποιότητα του νερού μπορεί να υποβαθμιστεί από διάφορους παράγοντες.

Είναι ασφαλές το νερό στην Ελλάδα;

Ανάλογα με την περιοχή και την κατάσταση του δικτύου υδροδότησης, το νερό που φτάνει στη βρύση μπορεί να μολυνθεί από στοιχεία όπως: βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που προέρχονται από ανθρώπινα και ζωικά απορρίμματα, από χημικά στα βιομηχανικά απόβλητα ή από τα φυτοφάρμακα των καλλιεργειών. Μόνο τα νιτρικά που περιέχονται στα λιπάσματα μπορούν να εισέλθουν στον υδροφόρο ορίζοντα αρκετά εύκολα, ενώ βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος ή ο υδράργυρος έχουν τη δυνατότητα να περάσουν στο νερό είτε με φυσικό τρόπο, από τα υπόγεια πετρώματα, είτε από παλιούς σωλήνες ή απόβλητα.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι το νερό του δικτύου στη χώρα μας θεωρείται υψηλής ποιότητας, υπήρξαν περιπτώσεις υδατογενούς λοίμωξης ή παρατήρησης υψηλής συγκέντρωσης ορισμένων επιβλαβών στοιχείων στο νερό ορισμένων περιοχών. 

Επιπλέον, το ίδιο το χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανσή του μπορεί να είναι επικίνδυνο, υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Για παράδειγμα, όταν αναμειγνύεται με άλλες οργανικές ενώσεις, δημιουργεί υποπροϊόντα όπως: χλωροφόρμιο και άλλα τριαλομεθάνια (THMs), τα οποία είναι καρκινογόνα.

Όλα αυτά μπορεί να βρεθούν στο νερό σε μικρές ποσότητες, όμως μπορεί να αποβούν επικίνδυνα σωρευτικά και σε βάθος χρόνου, όπως έδειξε αμερικανική μελέτη το 2019.

Το εμφιαλωμένο νερό ακόμα πιο προβληματικό 

Πολλοί καταναλωτές, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από το ενδεχόμενο βλαβερών συστατικών στο νερό της βρύσης, στρέφονται σε διάφορες λύσεις. Για παράδειγμα, το βράσιμο του νερού δεν είναι διόλου πρακτικό και, το κυριότερο, δεν αφαιρεί το σύνολο των χημικών και παθογόνων που μπορεί να περιέχονται στο νερό.

Κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι επιλέγουν τη λύση του εμφιαλωμένου νερού. Όμως ακόμα και το εμφιαλωμένο που παίρνουμε από το ράφι του σούπερ μάρκετ δεν είναι εγγυημένα καλύτερο από το νερό της βρύσης. Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ 2019), οι κακές συνθήκες αποθήκευσης (πχ. υψηλές θερμοκρασίες) μπορούν να αλλοιώσουν την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού, επιτρέποντας την ανάπτυξη βλαβερών ουσιών. Από μικροοργανισμούς, μέχρι χημικά που μπορούν να περάσουν στο νερό από το πλαστικό με το οποίο είναι φτιαγμένα τα μπουκάλια (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο). Πέραν αυτών, το εμφιαλωμένο νερό:

  • Είναι πολύ ακριβότερο από το νερό του δικτύου.
  • Δεν προσφέρεται οικονομικά για να μαγειρέψουμε ή για να πλύνουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
  • Δεν είναι πρακτικό στην προμήθεια και μεταφορά του.
  • Γεμίζει το χώρο μας με πλαστικά απορρίμματα.

Τι προσφέρει ένα οικιακό φίλτρο νερού

Μια πιο βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση για καθαρό νερό στο σπίτι είναι ένα φίλτρο νερού. Υπάρχουν διάφορα είδη, όπως τα φίλτρα ενεργού άνθρακα, που απομακρύνουν οργανικούς μολυντές και βελτιώνουν τη γεύση και την οσμή. Επίσης, τα συστήματα ανταλλαγής ιόντων, που μπορούν να μαλακώσουν το νερό και συνδυάζονται με άλλες τεχνολογίες, καθώς και τα αντίστροφης όσμωσης, που δρουν ενάντια στα χημικά και τα πετροχημικά.

Ποικίλλει επίσης η αντοχή των υλικών των φίλτρων. Είναι εύκολο, για παράδειγμα, να καταστραφεί ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα αν περάσει από αυτό πολύ ζεστό νερό. Η επιλογή ενός καλού φίλτρου θα πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με την ποιότητα, την αντοχή και τη διάρκεια ζωής, χωρίς να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού μας με υψηλά κόστη συντήρησης.

Η ρωσική νανοτεχνολογία του Aragon ανατρέπει ό,τι ξέραμε για τα φίλτρα

Μια από τις κορυφαίες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες για οικιακά φίλτρα νερού είναι το Aragon. Υπερέχει των συμβατικών φίλτρων γιατί δρα με τετραπλό καθαρισμό – μηχανικά, με προσρόφηση, με ανταλλαγή ιόντων, με απολύμανση -, ενώ δεν καταστρέφεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

To υλικό του αποτελείται από ένα μοναδικό πολυμερές σφαιρικής δομής (SGS-polymers με βάση τη ρεσορκινόλη). Η δομή αυτή επιτρέπει ως 20 φορές καλύτερο φιλτράρισμα ανταλλαγής ιόντων σε σχέση με τις συμβατικές ρητίνες. Επίσης, η προσθήκη ιόντων αργύρου προσδίδει στο φίλτρο βακτηριοστατικές ιδιότητες.

Με το υλικό αυτό κατασκευάζονται τα φίλτρα νέας γενιάς της Nanofilter, όπως το “μικρό” σύστημα Nano Plus, που τοποθετείται απευθείας πάνω στη βρύση χωρίς να πιάνει χώρο και διαθέτει 4 τρόπους καθαρισμού:

  1. Μηχανικά,
  2. Με προσρόφηση
  3. Με ανταλλαγή ιόντων
  4. Απολύμανση.

Χάρη στο ARAGON, το Nano Plus:

  • εμποδίζει σωματίδια (πχ. λάσπη) (>0,5μm),
  • καταστρέφει τυχόν βακτήρια, ιούς και άλλους μικροοργανισμούς,
  • αφαιρεί τις χλωριούχες ενώσεις και τα βαρέα μέταλλα,
  • μαλακώνει το νερό, μετατρέποντας τον ασβεστίτη σε αραγωνίτη, ο οποίος δεν δημιουργεί ιζήματα αλάτων.

Προτεινόμενη φωτογραφία που πήραμε από το site:

Nano Plus: Πρακτικό, αποτελεσματικό, οικονομικό

Το Nano Plus, εκτός του ότι συνδυάζει πολλαπλές μεθόδους καθαρισμού του νερού (βλ. πίνακα 1):

  • διαθέτει σύστημα προστασίας AntiBros, το οποίο εμποδίζει όλα όσα συγκρατεί το φίλτρο να περάσουν στο νερό. 
  • παρουσιάζει αντοχή στο ζεστό νερό (αντέχει σε θερμοκρασίες 4 ως 75 βαθμούς), σε αντίθεση με ένα απλό φίλτρο ενεργού άνθρακα, 
  • διαθέτει πιστοποιήσεις από παγκόσμιας εμβέλειας φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο της Φερράρα.
  • είναι ιδιαίτερα πρακτικό, αφού βιδώνεται εύκολα πάνω στη βρύση, χωρίς να πιάνει χώρο στον πάγκο.

Εκτός αυτών, είναι μια ιδιαίτερα συμφέρουσα επιλογή, αφού το ανταλλακτικό φυσίγγιο είναι πολύ οικονομικό και φιλτράρει με σταθερή απόδοση ως και 3.000 λίτρα νερού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Nano Plus φέρει μειωτήρα πίεσης νερού (κεφαλή Star-100) ελληνικής κατασκευής και πατέντας, ο οποίος εξασφαλίζει σταθερή, παχιά ροή και οικονομία.

[Πίνακας 1]

Απόδοση φίλτρου νερού Nano Plus

Σωματίδια > 0,5 μm 100%
Χλώριο 99%
Φυτοφάρμακα 99%
Μικροοργανισμοί (ιοί, βακτήρια κ.λπ.) 99%
Βαρέα μέταλλα 95%
Σίδηρος 90%
Αλουμίνιο 90%

Nanofilter: τα κορυφαία φίλτρα στην Ελλάδα

Η αγορά ενός φίλτρου για το νερό του σπιτιού μας είναι μια επένδυση για την υγεία μας και για την καθημερινή ποιότητα της ζωής μας. Γι’ αυτό η επιλογή μας θα πρέπει να κατευθυνθεί σε ένα ποιοτικό φίλτρο νερού που να καλύπτει τις καθημερινές μας ανάγκες. Η Nanofilter διαθέτει τη γνώση και την εμπειρία στα συστήματα καθαρισμού νερού, διαθέτοντας εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα στην ελληνική αγορά.

Στη γκάμα της Nanofilter περιλαμβάνονται τα νέας γενιάς φίλτρα, που επιστρατεύουν τη μοναδική στον κόσμο ρωσική νανοτεχνολογία. Οι δυνατότητες επιλογής είναι : φίλτρα που βιδώνονται απευθείας πάνω στη βρύση, φίλτρα άνω πάγκου, καθώς και φίλτρα νερού μπάνιου/ντους, όλα με άριστη ποιότητα κατασκευής και αντοχή στο χρόνο

Με ένα Nanofilter εξασφαλίζουμε σταθερά καθαρό νερό για καθημερινή κατανάλωση και χρήση. Δίνουμε λύση στο πρόβλημα της οσμής και της γεύσης, αποφεύγουμε την επιβάρυνση και την αβεβαιότητα του εμφιαλωμένου, και έχουμε σταθερά καθαρό νερό χωρίς υψηλά κόστη.