Εμβολιασμένοι πολίτες άνω των 60 ετών θεωρούνται από σήμερα ανεμβολίαστοι. Η αλλαγή αφορά όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού αλλά έχουν περάσει επτά μήνες από τότε. Το αποτέλεσμα είναι από τις 13 Δεκεμβρίου να υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τους ανεμβολίαστους.

Στην εξέλιξη είχε αναφερθεί προ ημερών ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως «από τις 13/12, ήδη το έχουμε περάσει με ΚΥΑ, σε περίπτωση που δεν κάνουν την αναμνηστική δόση και έχουν κλείσει 7μηνο, στην πραγματικότητα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι. Έχουν δηλαδή τους περιορισμούς που έχουν και οι ανεμβολίαστοι».

Ο υπουργός είχε διευκρινίσει επίσης στις τηλεοπτικές του δηλώσεις πως αν οι άνω των 60 «δεν έχουν κάνει καμία δόση από τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν το διοικητικό πρόστιμο».

Το νέο μέτρο που ισχύει από σήμερα είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε εξηγήσει ότι θα δοθεί ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου και αι αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Έτσι, από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα-σινεμά, μουσεία-εκθέσεις-συνέδρια, γυμναστήρια και γήπεδα για τους άνω των 60 ετών εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση του 7μήνου, από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Τι θα ισχύει από Δευτέρα