Μπορεί ο αριθμός των ραντεβού για εμβολιασμό με την πρώτη ή την αναμνηστική δόση να αυξάνεται αλλά κυβέρνηση και ειδικοί στενεύουν και άλλο τον κλοιό για όσους επιχειρούσαν να αποφύγουν το «τσίμπημα» είτε με πλαστό πιστοποιητικό νόσησης, είτε παίζοντας τις… καθυστερήσεις. Αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν, καθώς ανακοινώθηκε το βράδυ Τετάρτης (8/12) και επίσημα ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει πλέον διάρκεια τρεις αντί για έξι μήνες.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση των ειδικών αναφέρει ότι όσα πιστοποιητικά είχαν εκδοθεί έως το τέλος Οκτωβρίου θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022. Όσα πάλι εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου, θα λήγουν μέσα σε τρεις μήνες.

Δικαιωμένη από τις εξελίξεις η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι δικαιωμένη από τις εξελίξεις και δεν προτίθεται να μεταβάλλει τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως κεντρικές τους επιλογές, όπως η έγκαιρη πρόσβαση στην αναμνηστική δόση, καθώς και η μείωση της απόστασης από την δεύτερη στην τρίτη δόση στους τρεις από τους 6 μήνες, είναι παρεμβάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τι θα περιμένει όσους θα έχουν ληγμένο πιστοποιητικό

Άνδρας δείχνει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού του

Όσων το πιστοποιητικό νόσησης λήξει και δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση, όπως προβλέπεται, χάνουν όποιο προνόμιο είχαν μέχρι σήμερα καθώς το πιστοποιητικό νόσησης τους έδινε ελευθερία κινήσεων, αντίστοιχη με τους εμβολιασμένους αφού μπορούσαν να έχουν την ίδια πρόσβαση σε πολλούς χώρους.

Σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να μπουν σε:

-εστίαση (κλειστοί χώροι)

-κέντρα διασκέδασης

-γυμναστήρια

-θέατρα

-κινηματογράφους

-μουσεία

-εκθέσεις

-συνέδρια

-γήπεδα

Προχωρούν οι εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί όντως αυξάνονται καθημερινά όπως και τα ραντεβού και εκτός από τα μέτρα που εφαρμόζονται και έχουν δώσει ώθηση σε όσους ήταν διστακτικοί, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ανακοινώσεις των μεγάλων φαρμακευτικών. Ήδη, η Pfizer ανακοίνωσε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου της καλύπτει και την μετάλλαξη Όμικρον. Χθες (8/12), έγιναν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 112.154 εμβολιασμοί, ενώ οι εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση είναι μια ανάσα από τα 2 εκατομμύρια.