Εντός της ημέρας φαίνεται ότι αποφασίζεται εάν θα «ανοίξει» η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό στους 4 αντί για τους 6 μήνες, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μείωσης του 6μήνου μετά την δεύτερη δόση για τον εμβολιασμό με την τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, πως «η εθνική επιτροπή εμβολιασμών υπό την κ. Θεοδωρίδου που έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά όλο αυτό το διάστημα, λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και όντως φαίνεται από τις συζητήσεις που γίνονται, ότι ίσως το 4μηνο είναι ο πρόσφορος χρόνος. Θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα θα συνέλθει η επιτροπή πάλι, που το εξετάζει ήδη, επομένως θα έχουμε και ως προς αυτό μια εξέλιξη».

Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, σημείωσε πως «η απόφαση ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη για τους λόγους που εξήγησε ο Πρωθυπουργός». Έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα, προσέθεσε, με το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας την μετάλλαξη Όμικρον που προκαλεί μια ανησυχία και για το γεγονός ότι σε αυτές τις ηλικίες, άνω των 60 ετών, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αν και έχουμε φτάσει στο 83% δεν είναι επαρκές γατί η συσχέτιση ηλικίας και βαριάς νόσου είναι πολύ μεγάλη.

Ερωτηθείς αν μπορεί να κατέβει η υποχρεωτικότητα και στις ηλικίες άνω των 50 ετών, ο κ. Κοντογεώργης είπε χαρακτηριστικά «ρίχνουμε το βάρος μας σε αυτές τις ηλικίες (σ.σ. άνω των 60), αλλά από κει και πέρα υπάρχει συζήτηση σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής την 16η Δεκεμβρίου, υπάρχει μια προετοιμασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οτιδήποτε χρειαστεί και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να κάνουμε, προφανώς θα το κάνουμε».

Υπογράμμισε πως η πολιτεία βρίσκεται σε επιφυλακή σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον, σημειώνοντας πως στην Νότια Αφρική, υπάρχει πρόσφορο πεδίο για την μετάδοσή της, γιατί δεν υπήρχε η μετάλλαξη Δέλτα, οπότε παρότι είναι ένας ιός αρκετά μεταδοτικός, δεν μπορούμε ακόμα να συγκρίνουμε. «Η ελληνική πολιτεία και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κάνουν αυτά που πρέπει».

Ως προς την τρίτη δόση, ο κ. Κοντογεώργης, υπενθύμισε ότι η 13η Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τους άνω των 60 ετών να την κάνουν, προκειμένου να μην έχουν δυσκολία στην πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους.

Ερωτηθείς πώς άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα ανταποκριθούν στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι «όλο αυτό το διάστημα είχαμε πάνω από 4000 εμβολιαστικά κέντρα, τρέχει το πρόγραμμα με τους κατάκοιτους, έχουμε εμβολιάσει πάνω από 20.000 με την βοήθεια ιδιωτών γιατρών και με τις κινητές μονάδες της πρωτοβάθμιας, έχουμε πάει σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές, σε όλες τις νησιωτικές περιοχές. Στην περίπτωση των κατάκοιτων, ο ιατρός που παρακολουθεί κάποιον, κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα και αμέσως προχωρά ο εμβολιασμός. Αν κάποιος είναι σε πολύ απομακρυσμένη περιοχή, οι κινητές μονάδες σε συνεργασία με τον δήμο και εφόσον υπάρχει κάποια αδυναμία μετακίνησης πάνε και εμβολιάζουν. Όποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί θα εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει δικαιολογία ή αιτιολογία ότι κάποιος θέλει να εμβολιαστεί και δεν μπορεί».

Ενόψει των Χριστουγέννων, ο κ. Κοντογιώργης τόνισε ότι οι άνθρωποι να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους. «Το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές, δεν χρειάζεται να φοβούνται κάτι. 8 δισεκατομμύρια δόσεις ξεπέρασε χθες η ανθρωπότητα. Να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, προς όφελος δικό τους και των γύρω τους».