Για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη και τον ασθενή μηδέν μίλησε ο καθηγητής ιολογίας, Γιώργος Σουρβίνος εξηγώντας τι είναι αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες σχετικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού.

«Το δείγμα από το ύποπτο κρούσμα εξετάστηκε την ίδια μέρα την οποία ήρθε στο εργαστήριο. Κανένα άλλο ύποπτο κρούσμα δεν υπάρχει στο εργαστήριο μέχρι στιγμής. Η ιχνηλάτηση έγινε άμεσα καθώς ήταν υψηλού κινδύνου κρούσμα» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους.

Όπως εξήγησε, ήταν αναμενόμενη η εμφάνιση του κρούσματος, αλλά είναι θετικό το γεγονός ότι γνωρίζουμε την προέλευσή του και ότι είναι από περιοχή που αναπτύσσεται το στέλεχος.«Κάνουμε συνέχεια τεστ σε όλες τις επαφές του και αν κάποια από αυτές εμφανιστεί θετική θα το γνωρίζουμε γρήγορα» ανέφερε ο κ. Σουρβίνος.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε κι άλλα κρούσματα της Όμικρον στην κοινότητα καθώς υπάρχει και κινητικότητα λόγω των εορτών. «Είναι αναπόφευκτο διότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν γρήγορα» τόνισε.

«Αυτό που ανησυχεί για το στέλεχος Όμικρον είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που δίνει, ενώ διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν έχουμε ξαναδεί: πιθανότητα για υψηλότερη μεταδοτικότητα, διαφυγή από τα εμβόλια, σοβαρότερη νοσηρότητα. Όλα αυτά βέβαια δημιουργούν αντικρουόμενες απόψεις. Απάντηση θα έχουμε μετά από εργαστηριακές και κλινικές μελέτες» κατέληξε ο Γιώργος Σουρβίνος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο