Την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας ζητεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών για όσους καταληψίες διαπράττουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα στην Πρυτανεία.

Η Εισαγγελία έστειλε το σχετικό έγγραφο με την παραγγελία της στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η έγγραφη παραγγελία έρχεται μια ημέρα μετά την προφορική ενημέρωση της αστυνομίας ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών συμφωνεί στην τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Είχε προηγηθεί το έγγραφο των Πρυτανικών Αρχών με το οποίο ενημερωνόταν η Εισαγγελία για την κατάληψη και δηλωνόταν επιθυμία για παρέμβαση προκειμένου να λήξει. Αμέσως η Εισαγγελία έδωσε εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Μάλιστα, στον υπό κατάληψη χώρο μετέβη εισαγγελέας ο οποίος διαπίστωσε πως διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Αμέσως, ο εισαγγελέας ενημέρωσε την Αστυνομία ότι συμφωνεί στην τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Έτσι, ένα 24ωρο μετά η Εισαγγελία Πρωτοδικών επανέρχεται, εγγράφως αυτή τη φορά τονίζοντας μετ’ επιτάσεως την ανάγκη να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για τους δράστες της κατάληψης.

Και όλα αυτά λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών που αποφυλακίζει τη μητέρα των αδελφών Τσάκαλου αλλά παράλληλα διατάσσει να παραμείνει στη φυλακή η σύντροφος του Γεράσιμου Τσάκαλου. Υπενθυμίζεται ότι η αποφυλάκιση των δυο γυναικών είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των καταληψιών.