Για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας αλλά και η ίδια η κοινωνία από τους επιδημιολογικούς δείκτες και την αύξηση κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων από τον κορονοϊό, μίλησε στο Mega ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Ζούμε σε μία χρονική στιγμή που ο ιός βρίσκεται παντού, όπως δείχνουν τα κρούσματα εδώ και εβδομάδες. Πρέπει να προσέχουμε άπαντες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 95% των διασωληνωμένων και το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων. Πρέπει να προσέχουμε τηρώντας τα μέτρα όλοι» δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Σύμφωνα με τα μοντέλα που είχαμε υπόψιν μας, περιμέναμε 600 διασωληνωμένους στα τέλη Νοεμβρίου και ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα αυξηθεί αλλά και η πίεση στην κοινωνία θα αυξηθεί» εξήγησε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως οι δυνατότητες της χώρας ως προς τη διαθεσιμότητα κρεβατιών δεν είναι απεριόριστες, καθώς υπάρχουν και άλλες νόσοι εκτός του covid και είπε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να βρούμε τρόπο για να περιοριστεί η διασπορά», ερωτηθείς αν ενδέχεται μετά να επιβληθεί lockdown.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα (22/11) 7.287 νέες μολύνσεις κορονοϊού στην Ελλάδα. Στους 608 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρα, ενώ έχουν καταγραφεί 105 νέοι θάνατοι.