Τρομάζουν τα στοιχεία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, όπου η πανδημία του κορονοϊού είναι σε έξαρση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, το Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη, που εφημέρευε χθες, Τετάρτη, θύμιζε νοσοκομείο εμπόλεμης ζώνης.

Ειδικότερα, εισήχθησαν 56 ασθενείς με κορονοϊό. Στις τρεις τελευταίες εφημερίες παρατηρείται αύξηση σε κάθε εφημερία 20% στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Η ΜΕΘ 15 κλινών έιναι γεμάτη και 5 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι προσωρινά στα χειρουργεία σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Η ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ 15 κλινών είναι γεμάτη και  6 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε θαλάμους.  Η ΜΕΘ 23 κλινών του «Παπαγεωργίου» είναι επίσης γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι  ασθενείς σε προσωρινή ΜΑΦ  σε λίστα αναμονής. Η ΜΕΘ 30 κλινών του «Παπανικολάου» επίσης γεμάτη και οι ανάγκες πολλαπλάσιες. Αδειάζει κρεβάτι και την ίδια στιγμή γεμίζει. Στον «Άγιο Παύλο» δόθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και γέμισαν αμέσως. Στον «Άγιο Δημήτριο» οι 7 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες.

Κορονοϊός: Γεμάτες οι ΜΕΘ στα περιφερειακά νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας

Ίδια είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας. Στην Κατερίνη οι ΜΕΘ 4 κλινών είναι γεμάτες, όπως γεμάτες είναι όλες οι κλίνες ΜΕΘ σε Γιαννιτσά, Σέρρες, Βέροια και Χαλκιδική, όπου ένας διασωληνωμένος ασθενής βρίσκεται εδώ και μέρες εκτός ΜΕΘ.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας  που δεν διαθέτουν ΜΕΘ και διασωληνώνουν ασθενείς και δεν έχουν πού να τους πάνε.

Τι γίνεται στα νοσοκομεία σε Δ. Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά

Στη Δυτική Μακεδονία, γεμάτες είναι οι 8 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Στη Θεσσαλία είναι γεμάτες οι 44 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία Τρικάλων, Βόλου και τα δύο της Λάρισας με εξαίρεση 3 κενές κλίνες στα Τρίκαλα. Στη Στερεά Ελλάδα οι 18 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας είναι γεμάτες.

Συνολικά σε όλη τη χώρα, λειτουργούν 530 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού και το βράδυ της Τετάρτης ήταν γεμάτες οι 432 και κενές οι 98.

Όπως λέει ο κ. Γιαννάκος στην αρχή του χρόνου λειτουργούσαν 973 ΜΕΘ για κορονοϊό κανονικές, προσωρινές και αυτοσχέδιες αλλά λόγω ελλείψεων προσωπικού «δεν μπορούμε πια να αναπτύξουμε  τόσες». «7.000 συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και δεν αναπληρώθηκαν. Οι συνάδελφοι που εργάζονται έχουν γίνει «λάστιχο» πηγαίνοντας από τμήμα σε τμήμα, χωρίς ρεπό και άδειες» επισημαίνει.