Σε «φάρο πολιτισμού» φιλοδοξεί να μετατρέψει το ιστορικό κτίριο του «Φλοίσβου», στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου, από σήμερα Κυριακή και για τις επόμενες 15 μέρες, η υψίφωνος Βάσω Παπαντωνίου, «ψυχή» της Εταιρείας για το Κτίριο της Όπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας».

Μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, θέατρο, με διακεκριμένους εκπροσώπους τους, θα δώσουν το «παρών», με στόχο να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο της Εταιρείας και ιδιαίτερα ο στόχος της ίδρυσης Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, στο κτίριο της οδού Πατησίων 61, που θα φέρει το όνομα του μύθου που λέγεται Μαρία Κάλλας. Γι’ αυτό, άλλωστε, στον πρώτο όροφο του ιστορικού κτιρίου του Φλοίσβου θα λειτουργεί έκθεση («Στον αστερισμό Maria Callas» ) με κοστούμια, επιστολές, αντικείμενα και πορτρέτα της, ενώ θα προβάλλονται σε οθόνες ντοκιμαντέρ για τη ζωή της.

Η αρχή θα γίνει σήμερα, στις 19:30, με μια βραδιά όπερας, στην οποία συμμετέχουν η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου, συνοδεία των Ναταλίας Γεράκη (φλάουτο) και Μιχάλη Παπαπέτρου (πιάνο), που θα ερμηνεύσουν άριες και διασκευές από όπερες των Bizet, Gounod, Tchaikovsky, Donizetti, Rossini, Verdi και Puccini.

Θα ακολουθήσουν το Εθνικό Θέατρο, αφιερώματα στο Τρίτο Πρόγραμμα, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Νίκο Κούνδουρο, τον Τίτο Πατρίκιο, τον Παρασκευά Καρασούλο και τη Μικρή ‘Αρκτο, τον Τάκη Παπαγιαννίδη, τον Κωστή Μπαστιά, ενώ θα πραγματοποιηθεί γκαλά όπερας από την Εθνική Λυρική Σκηνή και ρεσιτάλ των Εριφύλλης Γιαννακοπούλου (υψίφωνος) και Χρόνη Μπάνου (πιάνο).

Το φεστιβάλ με τίτλο «Σινιάλο, ένας φάρος πολιτισμού στον Φλοίσβο» θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου με μουσική παιδική γιορτή στην οποία συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Κερασία Σαμαρά, Δημήτρης Μαύρος και ο Μιχάλης Σουρβίνος με την κιθάρα και τους μαθητές του.

Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του δήμου Παλαιού Φαλήρου, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τον σχεδιασμό- συντονισμό του φεστιβάλ έχει επιμεληθεί ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης.