Χιόνια πέφτουν από το πρωί στην Αττική και από το μεσημέρι και στο κέντρο της Αθήνας. Τοπικές χιονοπτώσεις και αυξημένες νεφώσεις σημειώνονται, επίσης, στα ορεινά και ημιορεινά όλης της νότιας και ανατολικής Ελλάδας και Κρήτης, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Νίκος Καλαμαράς, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Στη βόρεια και δυτική χώρα, όπου δεν χιονίζει, παρατηρείται «ήλιος με δόντια». Χαρακτηριστικό των φαινομένων είναι ο παγετός, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως το πρωί και τη νύχτα, αναφέρει ο κ. Καλαμαράς.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, η ίδια εικόνα θα διατηρηθεί και αύριο, Τετάρτη, ενώ κάποια βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη, ιδιαίτερα λόγω της ύφεσης των ανέμων, που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη το βράδυ. Παρόλα αυτά οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και οι παροδικές χιονοπτώσεις και το χιονόνερο θα συνεχιστούν στην ανατολική Θεσσαλία και Σποράδες, στην Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα.

Εξάλλου, αρκετά είναι τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί ανά την επικράτεια λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν τις τελευταίες ώρες. Στην Αττική, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Ν. Μακρής, από το Σ.Ν. Πεντέλης 414 έως και διασταύρωση Αγ. Πέτρου, καθώς και στην λεωφόρο Χασιάς – Δερβενοχωρίων, στο ύψος Μονής Κλειστών, στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Παράλληλα, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών, από το ύψος της περιοχής Φίχθι – Αγίας Σωτήρας έως την περιοχή Οινόη, ρεύμα προς Θήβα και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θήβας, από 4ο χλμ. (περιοχή Μάνδρα), στο ρεύμα προς Θήβα, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα.

Στην Εύβοια, έχει διακοπεί η κυκλοφορία για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στην επαρχιακή οδό Χαλκίδας – Αιδηψού, από την Καστέλλα έως το Προκόπι. Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακές οδούς Χαλκίδας – Αιδηψού, από 16ο έως 41ο χλμ., Στενής – Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου – Γλυφάδας, Καστανιώτισα – Καματριάδες – Γαλατσάδες, Ιστιαίας – Ροδιών, από 10,8ο έως 12ο χλμ., Μηλιές – Κρυονερίτης – Κοκκινομηλιάς, από 13,4ο έως 26,4ο χλμ.

Στη Βοιωτία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Θηβών από 34ο έως 30ο χλμ.

Στη Φθιώτιδα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Λαμίας – Καρπενησίου, από 50ο χλμ. και άνω, στην επαρχιακή οδό Θερμοπυλών – Ιτέας, από 16ο έως 22,5ο χλμ. και στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας – Λάρισας, από 5ο έως 40ο χλμ.

Το εθνικό οδικό δίκτυο, παρά την έντονη χιονόπτωση σε κάποια σημεία, είναι ανοικτό. Ωστόσο, λόγω σφοδρών θυελλωδών ανέμων, διεκόπη η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από Δυτικό Κόμβο Κομοτηνής έως Κόμβο Ιάσμου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο, διεκόπη η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από 524,7ο (Α.Κ. Βάφικων) έως 545,6ο χλμ. (Α.Κ. Ιασμού), για οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά από την Παλαιά Εθνική Οδό Ξάνθης – Λάγους.