Μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Ηράκλειο η οποία την ώρα του σεισμού των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σήμερα το πρωί, από τον πανικό της έπεσε και έσπασε το χέρι της, μεταφέρθηκε στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ. Οι γιατροί σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, έκαναν ανάταξη και παρείχαν κάθε απαιτούμενη ιατρική διαδικασία στην ηλικιωμένη, η οποία επέστρεψε στο σπίτι της.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την κ. Μπορμπουδάκη η εξέλιξη της πορείας της υγείας των οκτώ τραυματιών που νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο, είναι καλή και βρίσκονται εκτός κινδύνου. Ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική, έξι στην ορθοπεδική και ένας στη βραχεία νοσηλεία.

Η έκκληση και το «ευχαριστώ» του Στυλιανίδη

Τις ευχαριστίες του στους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και σε όλους τους εθελοντές και πολίτες που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στους σεισμόπληκτους της Κρήτης, εξέφρασε, με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση του κ. Στυλιανίδη αναφέρει: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και σε όλους τους εθελοντές και πολίτες που από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα στους κατοίκους στην Κρήτη βοηθώντας με κάθε τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του εγκέλαδου».

Έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, των οποίων τα σπίτια επλήγησαν από τον σεισμό των 5,8  βαθμών Ρίχτερ και την πληθώρα των μετασεισμών, να μην παραμένουν στα σπίτια τους, απηύθυνε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Από νωρίς το πρωί είναι σε εξέλιξη συνεχείς συσκέψεις υπό τον Υπουργό, με τη συμμετοχή φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων προκειμένου να γίνεται εκτίμηση και επικαιροποίηση των οδηγιών διαχείρισης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ενώ όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης «είναι ήδη έτοιμοι οι χώροι που απαιτούνται για τη φιλοξενία των κατοίκων, σε δύο κατασκηνώσεις αλλά και σε ξενοδοχεία» για τη φιλοξενία των πληγέντων.

Ήδη, όπως αναφέρει το cretalive.gr, διενεργείται αυτοψία στην κατασκήνωση προκειμένου να μεταφερθούν εκεί όσοι περίπου 150 άτομα που σε πρώτη φάση έχουν απαντήσει θετικά στην έκκληση των φορέων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι χώροι αυτοί μπορούν να υπερ-καλύψουν τις ανάγκες ωστόσο σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται το γεγονός ότι «οι κάτοικοι δεν πείθονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους».

Στο Αρκαλοχώρι βρέθηκε επίσης ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος για να γίνει προετοιμασία για το πακέτο των αποζημιώσεων.