Την ώρα που το Βρετανικό Μουσείο έδινε «διαβατήριο» για ένα από τα αετωματικά Γλυπτά του Παρθενώνα – το άγαλμα του ποταμού Ιλισού από το δυτικό αέτωμα το οποίο έστειλε στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης- και ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, να συνεχίσει τον δανεισμό τους και σε άλλα μεγάλα μουσεία, δύο Eλληνίδες φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ, η Ηλέκτρα Καλούδη και η Αμαρυλλίς Χαρίτωνος, διεξήγαγαν μυστική δημοσκόπηση στο Βρετανικό Μουσείο με θέμα τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι δυο φοιτήτριες όταν δεν κατάφεραν να πάρουν την άδεια που ζήτησαν από τους αρμόδιους του μουσείου στο Λονδίνο να πτοήθηκαν, όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα». Με τη βοήθεια της τεχνολογίας που παρέχουν τα έξυπνα κινητά προχώρησαν στην έρευνα τους διακριτικά, ζητώντας από 250 επισκέπτες διαφορετικών εθνικοτήτων να τοποθετηθούν σχετικά με το αν θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά.

Το 76% του συνόλου των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του ελληνικού αιτήματος, ενώ από τους Bρετανούς ερωτηθέντες το 50% ήταν θετικό και το 50% αρνητικό.

Με αφορμή την εργασία τους οι δυο φοιτήτριες ζήτησαν και αποκλειστική δήλωση από τον πρωταγωνιστή της ταινίας «Πρόμαχος» που πραγματεύεται μια ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη για το θέμα, τον Παντελή Κοντογιάννη, ο οποίος είπε: «Ο λόρδος Έλγιν πριν από 200 χρόνια εγκλημάτησε κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέχρι να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα ο κόσμος δεν θα μπορέσει να εκτιμήσει την πραγματική τους αξία».