Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τη δολοφονία του υπουργού της παλαιστινιακής αρχής Αμπού Έιν εξέδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Μας προκαλεί βαθειά θλίψη ο θάνατος του Παλαιστίνιου Υπουργού, Ziad Abu Ein, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης και δενδροφύτευσης στο χωριό Turmussaya της Δυτικής Όχθης, επ’ ευκαιρία εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στους οικείους του, στην Παλαιστινιακή Αρχή και στον παλαιστινιακό λαό γι’ αυτή την άδικη απώλειά τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι ισραηλινές Αρχές θα διεξαγάγουν μία άμεση, διαφανή και αξιόπιστη έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε ο θάνατος του Ziad Abu Ein.

Καλούμε, τέλος, όλες τις πλευρές, υπό τις παρούσες τεταμένες συνθήκες, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση θεωρεί το Ισραήλ «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για τον φόνο» του Ζιάντ Αμπού Έιν, ο οποίος έχασε τη ζωή του χθες έπειτα από συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Εχάμπ Μπεσάισο στη Ραμάλα.

«Μετά τα αποτελέσματα της νεκροψίας, η παλαιστινιακή κυβέρνηση θεωρεί το Ισραήλ εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για τον φόνο του Ζιάντ Αμπού Έιν», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου παρουσία του παλαιστίνιου ιατροδικαστή Σάμπερ αλ-Αλούλ που μετείχε στην ιατροδικαστική εξέταση.

Ο 55χρονος Ζιάντ Αμπού Έιν, υψηλόβαθμος παλαιστίνιος αξιωματούχος έχασε τη ζωή του χθες σε επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης κατά της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας κοντά σε χωριό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο θάνατός του έχει προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων, ενώ στο ήδη ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα από το καλοκαίρι στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκαλεί φόβους για αναζωπύρωση της βίας.