Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας παρέστη σήμερα Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της 
ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Επρόκειτο για την 22η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση σχετικά με θέματα που αφορούν τα ΑμεΑ, ενόψει της 3ης Δεκεμβρίου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» και με εισηγητή τον αντιπεριφερειάρχη Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπο.

Ο κ. Βαρδακαστάνης, απευθυνόμενος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης, με τη ραγδαία επιδείνωση της ζωής τους αναφορικά με τους πόρους διαβίωσης: «Η διαρκής και εντεινόμενη οικονομική κρίση έχει πλήξει με τον πιο σκληρό τρόπο την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και τις οικογένειές τους, αφού από την αρχή εκδήλωσής της, εκτός από τη λήψη κάποιων αποσπασματικών μέτρων εξαίρεσής τους από σκληρά και επώδυνα οικονομικά μέτρα, δεν σχεδιάστηκαν συντονισμένες και συνδυαστικές πολιτικές προστασίας τους», τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης.

Στη συνέχεια ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο δύο συγκεκριμένες δράσεις: 1) Να σχεδιάσει, να εγκρίνει και να υλοποιήσει το Συμβούλιο ένα 5ετές πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών για την Αναπηρία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αξιοποιώντας όλες τις χρηματοδοτικές πηγές, από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις δημόσιες επενδύσεις έως τα κονδύλια του νέου επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Το πρόγραμμα πρέπει να αφορά και να καλύπτει όλες τις πολιτικές: υγεία, πρόνοια, προσβασιμότητα, εκπαίδευση, πολιτισμό, αθλητισμό κ.α. 2) Να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης, το οποίο στα τέλη της θητείας του παρόντος Συμβουλίου θα έχει φτάσει στο σημείο να μην υπάρχουν ιδρύματα εντός της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, αλλά αντιθέτως δομές και υπηρεσίες εντός της κοινότητας.