Έχει μαζευτεί η παρέα και θέλει να βγει για ποτό; Υπέροχα! Άλλωστε σε όλους μας αξίζει λίγη διασκέδαση, ειδικά μετά από έναν ιδιαίτερο χειμώνα που περάσαμε. Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό κόλλημα, κάποιος πρέπει να οδηγήσει. Η λύση είναι μία. Δεν το διακινδυνεύουμε αλλά φερόμαστε υπεύθυνα. Ορίζουμε τον οδηγό της παρέας, ο οποίος αναλαμβάνει να μην καταναλώσει αλκοόλ, ώστε να επιστρέψει η παρέα με ασφάλεια στο τέλος της βραδιάς.

Πολύ συχνά παρακολουθώντας τις ειδήσεις πληροφορούμαστε για τροχαία ατυχήματα τα οποία δυστυχώς καταλήγουν πολλές φορές και σε θάνατο. Μια από τις κυριότερες αιτίες τροχαίων είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Ειδικά το καλοκαίρι που είμαστε πιο χαλαροί και συνηθίζουμε να διασκεδάζουμε περισσότερο η κατανάλωση του αλκοόλ αυξάνεται.

Λίγο η κούραση και η αϋπνία, λίγο το αλκοόλ και οι άδειοι δρόμοι και δεν θέλει και πολύ να μας οδηγήσει στην εσφαλμένη απόφαση να οδηγήσουμε θεωρώντας ότι είμαστε ικανοί και δεν θα συμβεί τίποτα. Και όμως μία τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε ένα μοιραίο δυστύχημα και να αφαιρέσει τόσο την ίδια μας τη ζωή όσο και συνανθρώπων μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ) απαγορεύεται η οδήγηση από οδηγό, ο οποίος βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος που υπερβαίνει τα 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή τα 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Και αυτό επειδή το αλκοόλ μειώνει αισθητά τον χρόνο αντίδρασης μας, καταστέλλει ορισμένες λειτουργίες, μειώνει τις αναστολές μας αλλά και την εκτίμηση του κινδύνου και την ψυχραιμία μας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ποτό και οδήγηση δεν συνδυάζονται και ότι θα πρέπει όλοι να το απολαμβάνουμε υπεύθυνα. Η υπευθυνότητα όμως ξεκινάει από τη σωστή ενημέρωση. Γι’ αυτό τον τελευταίο καιρό η πολιτεία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό γύρω από το θέμα. Σύμμαχός σε αυτή την προσπάθεια είναι και αρκετοί επαγγελματίες στην Ελλάδα οι οποίοι αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα γύρω από το θέμα της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία συνεργάζεται από το 2008 με τη μη κυβερνητική οργάνωση «ΝΗΦΑΛΙΟI – Στην υγειά μας» που ασχολείται αποκλειστικά με την εκπαίδευση σε θέματα κατανάλωσης αλκοόλ, έχει αναλάβει σχετικές δράσεις και ενέργειες για την ενημέρωση και την εκπαίδευση επαγγελματιών και κοινού σχετικά με τους κινδύνους της κατάχρησης αλκοόλ.

Πιο συγκεκριμένα, προσπαθεί να προωθήσει την κουλτούρα του υπεύθυνου οδηγού, ο οποίος παραμένει νηφάλιος σε κάθε παρέα και σε οποιαδήποτε περίσταση. Ο νηφάλιος οδηγός συμμετέχει στη διασκέδαση, ωστόσο έχει τη σύνεση και την εκπαίδευση να μην πιει ώστε να γυρίσει την παρέα με ασφάλεια στο σπίτι μετά τη βραδινή έξοδο.

Μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2020, όταν η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης παρέμεναν «κλειστά», η Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα πραγματοποίησε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα την «Υπεύθυνη Διάθεση και Κατανάλωση Αλκοόλ», σε συνεργασία με την Ένωση Bartenders Ελλάδος και με την υποστήριξη της «Νηφάλιοι -Στην Υγειά μας». Στόχος του σεμιναρίου ήταν να ενισχύσει την κοινή προσπάθεια ενσωμάτωσης της κοινωνικής ευθύνης στην κουλτούρα των bartenders κατά την πώληση αλκοόλ. Μέσα από το σεμινάριο περισσότεροι από 70 bartenders και εργαζόμενοι σε καταστήματα εστίασης, ενημερώθηκαν από πιστοποιημένους εκπαιδευτές για το ρόλο που επιτελούν οι επαγγελματίες του χώρου τους στην ορθή διάθεση του αλκοόλ ως, αναμφίβολα, ένας από τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα πώλησης του αλκοόλ στον τελικό καταναλωτή.

Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές δράσεις που αναλαμβάνει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία γύρω από την ενημέρωση της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ και την ορθή οδηγική συμπεριφορά που είχε οργανώσει η εταιρεία στις αρχές του περασμένου χρόνου, με τη συμμετοχή θεσμικών και κοινωνικών φορέων.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα συνεχίσει να αποτελεί αρωγό του μηνύματος λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο ως θεματοφύλακας της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ στη χώρα μας. Άλλωστε, η εταιρεία επενδύει συνεχώς στην ανάπτυξη προϊόντων χωρίς αλκοόλ, τα οποία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο την προτίμηση των καταναλωτών. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διαθέτει ήδη πέντε μπίρες χωρίς αλκοόλ (Άμστελ Free, Άμστελ Free με λεμόνι, Heineken 0.0, ΑΛΦΑ Χωρίς, Buckler) στο χαρτοφυλάκιό της και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην καθιέρωση της κατηγορίας στην Ελλάδα.

Διασκεδάστε και εσείς υπεύθυνα και απολαύστε τις χαρές του καλοκαιριού!