Συγγενείς και φίλοι κρατουμένων ενημέρωσαν, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, σχετικά με την προσφυγή που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εφαρμογής του νόμου 4274/14 για τις φυλακές τύπου Γ’ (υψίστης ασφαλείας) στον Δομοκό.

Αντισυνταγματικότητα του νόμου και παρέκκλιση από το κράτος δικαίου, επικαλέστηκε η δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου και παρέθεσε τα νομικά επιχειρήματα για την αίτηση ακύρωσης του νόμου. Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε η κ. Παπαρούσου, προσβάλλεται το τεκμήριο της αθωότητας, αφού στις φυλακές αυτές εισάγονται τόσο οι υπόδικοι όσο και οι καταδικασμένοι, παρά το γεγονός ότι ο ισχύων σωφρονιστικός κώδικας σαφέστατα διακρίνει τις δύο παραπάνω κατηγορίες κρατουμένων. Επίσης, ο νόμος εισάγει τη διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι σε φυλακισμένους για θέματα τρομοκρατίας, για παράδειγμα στο θέμα της χορήγησης αδειών, γεγονός που αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης. Το πιο σημαντικό όμως, επισήμανε η κ. Παπαρούσου, είναι η εισαγωγή «διττού συστήματος ποινών, από τη μια την ποινή που θα εκτίσει ο κρατούμενος και από την άλλη τον εγκλεισμό στις φυλακές τύπου Γ, την οποία δεύτερη ποινή δεν τη θέτει το δικαστήριο, αλλά τη βρίσκει μπροστά του».

Για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ιδιαίτερα για τους νεαρούς κρατουμένους, έκανε λόγο η ψυχίατρος Ευτυχία Γιομελά, ενώ ο τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης Αλκίνοος Ιωαννίδης δήλωσε ότι ο νόμος για τις φυλακές τύπου Γ’ τον προσβάλλει ως πολίτη. «Πρόκειται για απάνθρωπα κολαστήρια, τόσο για τους εγκλείστους, όσο και για αυτούς εκτός φυλακών. Ο άνθρωπος έδωσε αγώνες για την κατάργηση των κολαστηρίων, γυρίζουμε σε σκοτεινές εποχές με τέτοιες πρακτικές» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης και συμπλήρωσε πως η κοινωνία δεν χρειάζεται κι άλλες φυλακές, χρειάζεται άλλο σύστημα υγείας και παιδείας.

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει καταργήσει όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων και δεν ισχύει πια κανένας κανόνας για το σωφρονιστικό σύστημα, δείχνοντας το αυταρχικό και ακροδεξιό της πρόσωπο», ενώ δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόμο 4274/14 και τις φυλακές τύπου Γ’.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους ομιλητές στις περιπτώσεις των δυο απεργών πείνας Ηρακλή Κωστάρη και Νίκου Ρωμανού που διεκδικούν το δικαίωμα στις εκπαιδευτικές άδειες.