Στη συνεχή μείωση του συνολικού αριθμού των διαγνώσεων κορονοϊού ανά την επικράτεια στάθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής (23/06) ενημέρωσης για την πανδημία από το υπουργείο Υγείας. Επίσης, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σημείωσε πως η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται σταθερά.

Κατά 17% μειώθηκαν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, υποχωρούν και οι νέες εισαγωγές, ενώ οι νέες διαγνώσεις καταγράφουν μείωση 40% .Σχετικά με την παρέμβαση της Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self tests, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι έχουν διατεθεί περίπου 31.000.000 συσκευές σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες. Θετικά στην Covid-19 έχουν δηλωθεί 35.000 δείγματα.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στη μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, που αρχικά συνδέθηκε με την εκρηκτική αύξηση της επιδημίας στην Ινδίας και στη συνέχεια με την επιδημική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντός των τελευταίων τριών εβδομάδων, την αύξηση των κρουσμάτων στην Πορτογαλία τις τελευταίες 10 ημέρες, αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Ισραήλ από τον Απρίλιο.

Εξήγησε ότι οι λοιμώξεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μη εμβολιασμένους και κυρίως νέους που έχουν έντονες κοινωνικές δραστηριότητες. Τόνισε ότι -σύμφωνα με τις μελέτες- η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους Δέλτα θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει, τόνισε να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας.