Για την επικινδυνότητα των fake news που αφορούν τα εμβόλια μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας.

«για να μην υπάρχει τέταρτο κύμα κορονοϊού, θα πρέπει να εμβολιαστούμε, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό το λέμε όλοι οι λογικοί επιστήμονες, διότι κυκλοφορεί και πολλοί τρέλα. Υπάρχει συνάδελφος, ιδιώτης χειρουργός, ο οποίος έστειλε επιστολή στην Ιατρική Σχολή, ότι θα με μηνύσει επειδή προτρέπω τους πολίτες να κάνουν τον εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Θα πρέπει να προστατεύεται ο απλός πολίτης από τα fake news που κυκλοφορούν. Ένα ποσοστό πολιτών διστάζουν να εμβολιαστούν επειδή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαβάζουν πράγματα από επιστήμονες που δεν στέκουν. Το Κράτος θα έπρεπε να παρεμβαίνει όταν κάποιος λέει ψέματα» είπε στον ΑΝΤ1.

«Μερικά πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα στην εφαρμογή και να «ξεφύγουν τα πράγματα» σε τοπικό επίπεδο, αλλά νομίζω ότι γενικά τα προνόμια στους εμβολιασμένους μπορεί να λειτουργήσουν θετικά. Το υγειονομικό σκέλος λέει ότι ο εμβολιασμένος έχει μικρή πιθανότητα να κολλήσει ο ίδιος ή να μεταδώσει τον ιό και αν κολλήσει ο ίδιος θα νοσήσει ελαφρά», σημείωσε σχετικά με την συζήτηση για την διακριτή μεταχείριση εμβολιασμένων και μη.

Βασιλακόπουλος: Τι γίνεται με τη δεύτερη δόση του AstraZeneca

Για τους διστακτικούς να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «αν κάποιος δεν έχει πάθει κάτι με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, δεν υπάρχει περίπτωση να πάθει με την δεύτερη δόση.

Σε τελική ανάλυση, αν χρειαστεί» είπε «ας κάνουμε και εδώ ότι έκαναν άλλες χώρες, πράγματα που δεν είναι επιστημονικά δικαιολογημένα, που δεν έχουν επιστημονική βάση, να κάνουν δηλαδή την δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, αρκεί να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί».

«Γιατί γονείς έχουν δισταγμό με τα εμβόλια;»

Για τον εμβολιασμό των παιδιών ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι οι παρενέργειες είναι μηδαμινές.

«Η νόσος είναι ελαφριά και η πιθανότητα θανάτου μικρή. Ο κίνδυνος να υπάρξει παρενέργεια είναι μηδαμινός, ενώ στην Ελλάδα έχουμε ήδη θρηνήσει τρία παιδιά από κορονοϊό. Γιατί γονείς έχουν δισταγμό για τα εμβόλια; Γιατί στην ιστορία υπήρχαν αλήτες γιατροί, όπως ένας Άγγλος, που συνέδεσε το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού με τον αυτισμό» είπε.

«Έχουν γίνει 4 εκατομμύρια και πλέον εμβόλια σε παιδιά στη βόρεια Αμερική, κανένα δεν έχει παρουσιάσει πρόβλημα. Αν ένα παιδί νοσούσε και νοσηλευόταν στην Εντατική και σας έλεγα ότι υπάρχει ένα καινούριο αντιβιοτικό που μπορεί να το σώσει, θα το δίνατε; Ναι, είναι η απάντηση. Μα γιατί, ενώ είναι κάτι καινούριο; Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού».