Με κεντρικό στόχο την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας η κυβέρνηση προχωρά σε νέα ανοίγματα δραστηριοτήτων με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, ενώ λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να λειτουργεί ως ασφαλής τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Έτσι σήμερα ανοίγουν τα υπαίθρια θέατρα, όπου θα μπορούν να πραγματοποιηθούν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες με μάσκες, αποστάσεις και πληρότητα 50% και ακολουθεί το άνοιγμα των γυμναστηρίων τη Δευτέρα 31 Μαΐου, θέμα που εξετάζει η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, οριστικοποιώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

«Αποκαλυπτήρια» για το ψηφιακό πιστοποιητικό

Την ίδια ώρα, η επίσημη παρουσίαση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού θα πραγματοποιηθεί από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη σήμερα στις 9.30 στο κτίριο του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας παρουσία του πρωθυπουργού. Το επίσημο όνομα θα είναι: «EU digital Covid certificate» και στόχο έχει να λειτουργεί ως μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, διευκολύνοντας τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας ότι «το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου».

«Ασπίδα» τα self test και οι εμβολιασμοί

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» εξελίσσεται με ταχύτατους πλέον ρυθμούς. Έτσι από αύριο 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους πολίτες 30-34 ετών, ενώ από τις αρχές Ιουνίου προγραμματίζεται το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών. Στόχος της κυβέρνησης, άλλωστε, είναι ο εμβολιασμός όλων των πολιτών από την ηλικία των 18 ετών και άνω μέχρι και τον Ιούλιο. Παράλληλα, υποχρεωτικό παραμένει το μέτρο των self test για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς κρίνεται ότι λειτουργεί ως «όπλο» για την βέλτιστη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων που οδηγεί στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Οι κανόνες για τα υπαίθρια θέατρα

Σε ταράτσες, ανοιχτούς χώρους, με αποστάσεις, μάσκες και όλα τα απαραίτητα μέτρα, ανοίγουν σήμερα τα θέατρα, όπου θα μπορούν να πραγματοποιηθούν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες με πληρότητα 50% και συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Οι υγειονομικοί κανόνες για τη λειτουργία τους είναι οι εξής:

  • Οι χώροι θα πρέπει να είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να υποδέχονται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές/ακροατές.
  • Η πληρότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 50%
  • Θα πρέπει να υπάρχει κενό/κενή θέση ανά δύο καθήμενους. Άτομα τα οποία δεν έχουν προσέλθει μαζί, δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε θέσεις χωρίς κενό μεταξύ τους.
  • Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων δεν επιτρέπεται διάλειμμα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξοικονομείται χρόνος για την απολύμανση και τον καθαρισμό του χώρου. Επίσης δεν επιτρέπεται συγκέντρωση κοινού σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου καθώς και η πρόσβαση του κοινού στα καμαρίνια.
  • Η λειτουργία κυλικείου/bar επιτρέπεται πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός και οι θεατές/ακροατές να μπορούν να κατευθύνονται προς αυτό σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια παραμονής τους.
  • Η ταξιθεσία για την τοποθέτηση των θεατών/ακροατών στις θέσεις τους και η τήρηση κανόνων στην προσέλευση και την αποχώρησή τους, είναι υποχρεωτική.
  • Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα πρέπει να μεριμνούν για την ασφαλή αναμονή σε ουρά του κοινού, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο στον χώρο της εκδήλωσης όσο και σε άλλες πιθανές ροές (π.χ. από τον χώρο στάθμευσης).
  • Την ίδια ώρα, μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους τόσο επί, όσο και εκτός σκηνής.
  • Υποχρεωτική είναι η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Τη Δευτέρα το άνοιγμα των γυμναστηρίων

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου ακολουθεί το άνοιγμα γυμναστηρίων και των χώρων δεξιώσεων, ενώ οι επιστήμονες καλούνται να επανεξετάσουν τόσο το θέμα της μουσικής στην εστίαση, όσο και το ανώτατο όριο των 100 ατόμων για τις δεξιώσεις.

Τα γυμναστήρια ανοίγουν με:

  • δύο υποχρεωτικά self test για κάθε εργαζόμενο την εβδομάδα
  • έναν αθλούμενο ανά 10 τ.μ.
  • ανοιχτά παράθυρα
  • κλειστό κλιματισμό και κλειστά αποδυτήρια