Στην Κέρκυρα βρίσκεται από σήμερα και έως τις 23 Οκτωβρίου κλιμάκιο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. προκειμένου να ενημερώσει κατοίκους και επαγγελματίες υγείας του νησιού για τη λεπτοσπείρωση.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Κέρκυρα, όσο και η Ζάκυνθος, είναι τα νησιά με τους μεγαλύτερους δείκτες συχνότητας κρουσμάτων.

Η λεπτοσπείρωση οφείλεται στα βακτήρια του γένους της Λεπτόσπειρας (Leptospira icterohaemorrhagiae) που προκαλούν ίκτερο και καταστροφή του συκωτιού και λεπτόσπειρες canicola που προκαλούν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένου νερού από ούρα τρωκτικών που μεταφέρουν τις λεπτόσπειρες.

Κλιμάκιο επιστημόνων του Γραφείου Ζωονόσων του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης και του Γραφείου Περιβαλλοντικής Υγείας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με τη συμμετοχή του ομότιμου καθηγητή Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής Ι. Τσελέντη βρίσκονται στο νησί.

Την ερχόμενη Τρίτη 21 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, συνάντηση ενημέρωσης για το κοινό και τους τοπικούς παράγοντες με θέμα «Λεπτοσπείρωση: Πρόληψη και Αντιμετώπιση» ενώ την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 στις 13:00, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση των επαγγελματιών υγείας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γ.Ν. Κέρκυρας, με θέμα «Πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της Λεπτοσπείρωσης στην Ελλάδα».

Τέλος, το κλιμάκιο θα προχωρήσει, σε επιτόπια επιδημιολογική και περιβαλλοντική διερεύνηση, καθώς και σε παρεμβάσεις κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου το νόσημα εμφανίζει μεγαλύτερη επίπτωση.