«Θέλουμε ο πολιτισμός να είναι από όλους για όλους», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, σε συνέντευξη του στον Αθήνα 9.84, μιλώντας για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Αναφερόμενος στο τριετές πλάνο του δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό είπε ότι «ο πολιτισμός παίρνει τη θέση που του αξίζει στο κέντρο των προσπαθειών του δήμου για την Αθήνα. Ο πολιτισμός παύει να είναι η δεύτερη σκέψη, το αποπαίδι. Επειδή θέλουμε η πόλη να είναι περήφανη, όχι μόνο για την ιστορία της, αλλά και για το σήμερα». Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ακόμη, ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, έχουμε ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο με χρονοδιαγράμματα και κυρίως με δεσμευμένους πόρους». Ακόμη ανάφερε ότι αντιλαμβάνεται τον δήμο Αθηναίων ως όχημα στο οποίο όλοι μπορούν να ανέβουν και να εκφραστούν. «Θέλουμε να ακουστούν όλες οι φωνές απ όλους τους χώρους του πολιτισμού (χορός, εικαστικά, βιβλίο, θέατρο) και να ακουστούν δυνατά. Όλοι μαζί θα πετύχουμε».

Για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, είπε πως «έχουμε μεγάλη ανάγκη απ’ αυτή την εκτόνωση, την ανάταση και το γέμισμα που προσφέρει ο πολιτισμός, μετά από ένα δεκαπεντάμηνο εγκλεισμού», σημειώνοντας ωστόσο, ότι στη σταδιακή μετάβαση στη καθημερινότητα, «κύριο μέλημά μας οφείλει να είναι μια επιστροφή με ασφάλεια, και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων».

Στη συνέντευξη, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στη φιλαναγνωσία και στις παιδικές μνήμες που τον συνδέουν με το Καρπενήσι, τον Παύλο Μπακογιάννη και τα πρώτα αναγνώσματα που άκουσε απ τα χείλη του.«Μεγάλωσα με έναν πατέρα που έπαιρνε στα σοβαρά το διάβασμα. Τον θυμάμαι να λέει πως το μόνο πράγμα που κανένας δεν μπορεί να μας πάρει, είναι όσα έχουμε στο μυαλό μας. Γεννημένος στο υπέροχο χωριό Βελωτά Ευρυτανίας, ήταν ένας άνθρωπος που βρήκε μόνος το δρόμο του προς την Αθήνα και πάντοτε έδινε ξεχωριστή έμφαση στην παιδεία, όπως άλλωστε και όλη η γενιά του, για να είμαι δίκαιος. Γι’ αυτόν, ήταν το άλφα και το ωμέγα. Έτσι, από πολύ νωρίς η αδελφή μου και εγώ αγαπήσαμε το βιβλίο. Κάθε βράδυ μάθαμε να διαβάζουμε, συνήθεια που κρατώ μέχρι σήμερα. Δεν μπορώ ν’ αποκοιμηθώ χωρίς να διαβάζω. ‘Αλλωστε, όσο μεγαλώνει κανείς, βρίσκει και νέα ενδιαφέροντα. Και αυτό ισχύει και για το βιβλίο».

Πρόσφατα – ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων – ότι διάβασε το βιβλίο του Κώστα Ακρίβου για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, με τίτλο «Πότε διάβολος, πότε άγγελος» στις εκδόσεις «Μεταίχμιο». «Γροθιά στο στομάχι ήταν για εμένα ‘ο Δύτης’ του Μίνου Ευσταθιάδη από τις εκδόσεις ”Ικαρος, που ετοιμάζεται να μεταφραστεί και στα γαλλικά». Διαχρονικά όμως, πρώτο στις προτιμήσεις του παραμένει ένα παιδικό ανάγνωσμα. «Είναι το παραμύθι ‘Μάντεψε πόσο σ’ αγαπώ’. Το διάβαζα στον 14χρονο σήμερα, μεγάλο μου γιο, όταν ήταν μωρό, αλλά και σήμερα στον μικρότερό μου, τον δήμο. Είναι από τις ωραιότερες στιγμές που μπορεί να ζήσει κανείς» είπε.