Πολύ βαριά και επικίνδυνη χαρακτήρισε την κατάσταση ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υπενθυμίζοντας τι συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας της ισπανικής γρίπης του 1919, όταν ο κόσμος κουράστηκε να τηρεί τα μέτρα στο τέλος του τρίτου κύματος και ήρθε το τέταρτο σφοδρότερο και φονικότερο κύμα.

«Την ιστορία αυτή την έχουμε ξαναδεί. Στο τέλος του τρίτου κύματος της πανδημίας της ισπανικής γρίπης το 1919, ο κόσμος κουράστηκε και σταμάτησε να τηρεί τα μέτρα. Έτσι, ήρθε το τέταρτο σφοδρότερο και φονικότερο κύμα, με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Φυσικά, μετά η πανδημία τελείωσε αλλά με ανυπολόγιστες απώλειες. Πρέπει να συγκρατηθούμε», είπε συγκεκριμένα στο GRTimes.

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης είπε ότι «επιδημιολογικά δεν είμαστε στη φάση που θα πρέπει να συζητάμε ούτε το άνοιγμα της εστίασης ούτε κάτι άλλο. Αυτά τα ζητήματα δεν έχουν τεθεί σε εμάς και δεν έχουμε εισηγηθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες. Η κατάσταση είναι πολύ βαριά και επικίνδυνη».

Υπενθύμισε ότι οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 850 και οι νοσηλευόμενοι τους 5.000. Όπως ξεκαθάρισε το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως το λιανεμπόριο και τα σχολεία, δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι «ξεφορτωθήκαμε» την πανδημία και άρα είναι λάθος ο συλλογισμός που θέλει κάθε εβδομάδα το άνοιγμα μίας επιπλέον δραστηριότητας.

Δυσκολεύει η εκπλήρωση του εμβολιαστικού στόχου

Το «πάγωμα» των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά και ο προβληματισμός του κόσμου σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca δυσκολεύει την εκπλήρωση του εμβολιαστικού στόχου, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα διότι το Johnson & Johnson δεν χρησιμοποιείται, ενώ όσοι καλούνται να εμβολιαστούν, προσπαθούν να αποφύγουν το να τους χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και πολλοί δεν πάνε. Έχει υπονομευθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου και φοβάμαι ότι θα έχουμε αρνητική επίδραση στον εμβολιαστικό στόχο. Εγώ θα πρότεινα να εμβολιαστούμε χωρίς δεύτερη σκέψη», αναφέρει.