Τρία θέματα κυριάρχησαν στην σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, με αιχμή την επικείμενη χαλάρωση των μέτρων περιορισμών της διασποράς του κορονοϊού και συγκεκριμένα το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το λιανεμπόριο και η άρση απαγόρευσης στις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις από τα υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει χαλάρωση ορισμένων μέτρων με αυστηρούς περιορισμούς που δεν θα προκαλούν επιδημιολογική επιβάρυνση, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν έμφαση και στην κόπωση των πολιτών, επισημαίνοντας ότι η απαγόρευση στις διαδημοτικές μετακινήσεις επιτείνει την ψυχολογική πίεση που δέχονται οι πολίτες και δημιουργεί εστίες υπερμετάδοσης του ιού, δεδομένου ότι συναθροίζονται στις πλατείες.

Η πρόταση για τα σχολεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε πρόταση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων που προέβλεπε άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων στις 5 Απριλίου με υποχρεωτικό (αρνητικό) testing μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το εν λόγω μέτρο είναι ασφαλές και κρίνεται σκόπιμο να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, καθώς η χρονική διάρκεια που είναι εκτός είναι μεγάλη. 

Τα μέλη της επιτροπής επεξεργάστηκαν την πρόταση, εμφανίστηκαν θετικά σε πρώτη φάση, μεταθέτοντας ωστόσο τις όποιες αποφάσεις για την επόμενη εβδομάδα.

Πιέσεις και για το λιανεμπόριο

Παράλληλα, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί γνωρίζουν πως η αποκλιμάκωση θα γίνει με αργό ρυθμό, έτσι δεν αποκλείεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μετατεθεί αντί για τις 5 Απριλίου, μια εβδομάδα αργότερα στις 12 Απριλίου.

Στο Μαξίμου πάντως μελετούν το σενάριο τα self rapid test να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στην επιτροπή, με τους ειδικούς να θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση το αρνητικό τεστ εβδομαδιαίο τεστ  για τους εργαζόμενους. 

έλος, την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να κριθεί τον θα επιτραπούν οι ελεύθερες μετακινήσεις, με χρήση αυτοκινήτου εκτός Δήμου αλλά εντός Νομού, μέτρο που ζητεί μετ’ επιτάσεως η κυβέρνηση.