Σε κατηγορηματική διάψευση προχώρησε το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην ανακοίνωση της Τουρκικής Ακτοφυλακής για φερόμενη ελληνική εμπλοκή σε κακομεταχείριση αιτούντων άσυλο. Όπως αναφέρουν ΜΜΕ στη γειτονική χώρα, Έλληνες λιμενικοί έδεσαν τα χέρια των συγκεκριμένων ανθρώπων και τους πέταξαν στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού η συγκεκριμένη ανακοίνωση από την Τουρκική Ακτοφυλακή αναπαράγεται σε μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, αλλά «οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι παντελώς ανυπόστατοι. Είναι fake news που εντάσσονται στη συνεχή προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να σπιλώσει την εικόνα της χώρας με εκστρατεία παραπληροφόρησης και προώθηση ψευδών ειδήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι, «τρεις νεκροί καθώς η Ελλάδα ρίχνει αιτούντες άσυλο στο Αιγαίο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του τουρκικού πρακτορείου Anadolu. Όπως σημειώνει, επικαλούμενο τις τουρκικές Αρχές, οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν και ένας ακόμη αγνοείται, αφότου «το Ελληνικό Λιμενικό έριξε μια ομάδα αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, που αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη, η Τουρκική Ακτοφυλακή διέσωσε δύο αιτούντες άσυλο από ένα νησάκι έξω από τις ακτές της Σμύρνης και δύο ακόμη από τη θάλασσα.

Οι σοροί δύο ακόμη ανθρώπων ανασύρθηκαν, ενώ το τρίτο άτομο που πέθανε είναι ένας από τους δύο που διασώθηκαν από τη θάλασσα, το οποίο έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο, όπως σημειώνεται σχετικά.

«Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις των αιτούντων άσυλο, Έλληνες αξιωματούχοι κατάσχεσαν τα υπάρχοντά τους, έδεσαν τα χέρια τους με πλαστικές χειροπέδες και τους πέταξαν μέσα στη θάλασσα χωρίς σωσίβιο», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

«Τουρκικές ομάδες έρευνας βρίσκονται αντιμέτωπες με δύσκολες καιρικές συνθήκες για να βρουν το αγνοούμενο άτομο όσο πιο γρήγορα γίνεται», αναφέρεται ακόμη.