Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη για τα κρούσματα κορονοϊού, τονίζοντας πως έως το τέλος του μήνα οι ημερήσιες μολύνσεις μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 3.600.

Όπως είπε, μιλώντας στο Mega, θα υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα με τον αριθμό των τεστ, αλλά τις καθημερινές όπου υπάρχει ικανός αριθμός τεστ, τότε οι αριθμοί κρουσμάτων θα είναι υψηλοί.

Βάσει αυτών των στοιχείων, οποιοδήποτε άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων φαντάζει δύσκολο και σίγουρα θα πάει πίσω, αφού η «συζήτηση για το άνοιγμα είναι θετική αλλά είναι λάθος, με την αίσθηση ότι θα είναι όλα καλά. Δεν είναι όλα καλά. Η Αττική έχει πρόβλημα και η Θεσσαλονίκη ανεβαίνει».

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως μια παράμετρος είναι η σοβαρή εφαρμογή των μέτρων «όπως τον Απρίλιο του 2020». Αναφορικά με το ζήτημα επίταξης των ιδιωτών γιατρών είπε ότι «θα έπρεπε να έχουν ήδη εμφανιστεί γιατροί. Είμαστε σε πόλεμο, είναι η ώρα να βάλουμε όλοι πλάτη», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι το μέγεθος της ευθύνης που μας αναλογεί. Είπε μάλιστα ότι «αυτό που βλέπουμε από τις προσομοιώσεις είναι κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή».

Επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τα μοντέλα προσομοίωσης, μέχρι 18 Μαΐου φαίνεται ότι θα υπάρχει συνεχή αύξηση κρουσμάτων αν ανοίξουν οι δραστηριότητες τις επόμενες ημέρες.

«Θα έχουμε επιβάρυνση. Στη φάση που είμαστε είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί αυτό. Αν συμβεί αυτό, θα καταρρεύσουν όλα», υπογράμμισε ο καθηγητής εξηγώντας ωστόσο ότι «είμαι υπέρ να ανοίξουν δραστηριότητες, αν αυτές έχουν τις υποδομές να λειτουργήσουν με ασφάλεια».