Προσαρμοσμένη στα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχής θα είναι η τελετή εγκαινίων της νέας Εθνικής Πινακοθήκης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου (φέτος πέφτει Πέμπτη). Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσκλήσεις θα είναι πολύ λίγες και θα περιοριστούν στην πολιτική ηγεσία, σε πρόσωπα που συνέβαλαν στην ανέγερσή της και σε κάποιους λίγους εκπροσώπους της τέχνης.

Αυτές τις ώρες τα έργα μεταφέρονται με προσοχή στο εντυπωσιακό κτίριο επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου, υπό την επίβλεψη πάντα της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, που φροντίζει και την τελευταία λεπτομέρεια. Σημειωτέον ότι η ίδια υποδέχθηκε και ξενάγησε προ ημερών στον χώρο τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση, για ευνόητους λόγους, δεν θα λειτουργήσει στην Εθνική Πινακοθήκη το εστιατόριο και ο χώρος των περιοδικών εκθέσεων. Αυτό θα γίνει όταν ανοίξει και πάλι η εστίαση και μπει η χώρα σε μια κανονικότητα.