Η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις νοσηλείες νέων ατόμων με κορoνοϊό.

Η κυρία Γκάγκα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ρωτήθηκε για τα αυξημένα κρούσματα αλλά και το κατά πόσον οι μεταλλάξεις που δείχνουν να «γιγαντώνονται» στην Ελλάδα επηρεάζουν την εικόνα.

Όπως εξήγησε, «αυτό που έχουμε δει είναι ότι όσοι έχουν ήδη νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί και κάνουν νέα λοίμωξη με μεταλλάξεις και πάλι νοσούν λιγότερο, πηγαίνουν σε ΜΕΘ σε πολύ μικρότερο ποσοστό και νομίζω ότι είναι αυτό που μας ενδιαφέρει».

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι πολίτες άνω των 80 ετών που μπήκαν στα  νοσοκομεία την τελευταία περίοδο  -με εξαίρεση μία γυναίκα- δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, κάτι που δείχνει ότι ο εμβολιασμός δρα προστατευτικά.

Η κυρία Γκάγκα υπογράμμισε ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών. «Κανείς δεν είναι απρόσβλητος» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι πιο νεαροί ασθενείς είναι λίγοι.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις της Παρασκευής 5/3 της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου ότι την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να χρειαστούν κλίνες ΜΕΘ 200 ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται με κορονοϊό, η Μίνα Γκάγκα δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αυτά τα κρεβάτια και αν χρειαστεί θα γίνουν διασωληνώσεις και στις κλινικές. Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το αν θα χρειαστεί βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε πως «οποιοδήποτε νοσοκομείο χρειαστεί θα μπει στον αγώνα».