H Aττική μπαίνει από αύριο Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου σε καθεστώς ολικού lockdown.

«Αυτή τη βδομάδα θα κινηθούμε στα ίδια επίπεδα, όσον αφορά τα κρούσματα, ενώ από την επόμενη βδομάδα, πιθανόν στα μέσα της, θα δούμε τα αποτελέσματα του lockdown» είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε ότι αν πάμε στις 80.000-100.000 τεστ θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τα κρούσματα, ωστόσο, εκτιμά ότι δεν θα ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα τη μέρα. Οι διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Σχετικά με τη διάρκεια του lockdown ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι είναι προτιμότερο να διαρκέσει τρεις βδομάδες. «Το θέμα είναι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών. Εκεί δεν έχουμε πολύ καθαρή εικόνα» ανέφερε.

Για το αν θα έχουμε αποτελέσματα είπε ότι «έχουμε το περιθώριο να έχουμε αποτελέσματα πριν φτάσει το σύστημα σε κρίση». Επίσης, αν κλείσουν οι δραστηριότητες και έχουμε αύξηση τηλεργασίας θα μειωθεί η κινητικότητα.

Τέλος, είπε ότι «μάλλον αυτό το γενικευμένο lockdown θα είναι και το τελευταίο», ειδικά από τη στιγμή που πλησιάζουμε την άνοιξη.