Με δανεικά προσπαθεί να επιβιώσει ένας στους πέντε κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, που αντιστοιχεί στο 22% του πληθυσμού, όπως προκύπτει από νεότερη έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας, για τη δραστική μείωση του εισοδήματος και της καταναλωτικής δράσης των μισθωτών.

Τρεις στους τέσσερις έχουν χάσει το εισόδημά τους, ένας στους τρεις δέχθηκε περαιτέρω μείωση το τελευταίο τρίμηνο και τέσσερις στους 10 φοβούνται ότι έχουν σειρά στην μείωση των ελάχιστων εσόδων τους.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO, η μείωση είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τους μισθωτούς ηλικίας 45 – 54 ετών και εκείνους με εισόδημα 1.501-2.000 ευρώ, ενώ σε ποσοστό 82% η μείωση στο εισόδημα οφείλεται στη μείωση του μισθού.

Περικοπές δαπανών ακόμη και σε είδη διατροφής
Ενδεικτικό είναι ότι στα τρόφιμα, το 33% των μισθωτών έχουν μειώσει τις δαπάνες τους, στην εκπαίδευση το 24%, στα καύσιμα το 30%, ενώ στα αναψυκτικά/χυμούς το 43%.

Παράλληλα πάνω από έξι στους δέκα μείωσαν τις δαπάνες τους σε ταξίδια και αξεσουάρ (67%), ρούχα/παπούτσια (65%) και έπιπλα/είδη σπιτιού (63%).

Την ίδια στιγμή, το 59% μείωσε τις δαπάνες ψυχαγωγίας, το 57% τις δαπάνες για καλλυντικά, το 55% για σοκολάτες και snacks, το 53% για παιχνίδια και το 48% για κρασί/μπύρα/ ούζο.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένας στους δύο μισθωτούς χρειάστηκε το τελευταίο τρίμηνο να κάνει ανάληψη από τις καταθέσεις του στην τράπεζα για την κάλυψη βασικών αναγκών, ενώ το 22% χρειάστηκε να δανειστεί. Σημειώνεται ότι η μείωση δαπανών εμφανίζεται μεγαλύτερη για τους μισθωτούς κατώτερης μόρφωσης, με εισόδημα από 800 έως 1.001 ευρώ, ηλικίας 35-44 ετών και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: patrastimes.gr