Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε η Κρήτη τις τελευταίες δύο ημέρες. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί τεράστιες είναι οι καταστροφές που σημειώθηκαν στα Ανώγεια.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, επεσήμανε πως από την αυτοψία που πραγματοποίησε σήμερα, μεταξύ των άλλων προβλημάτων διαπίστωσε σπασμένους αγωγούς ύδρευσης και εκτεταμένες ζημιές σε αντλιοστάστια.

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του «για το τι θα συμβεί άμεσα στα οικιακά δίκτυα ύδρευσης» ο κ.Κεφαλογιάννης έκανε λόγω για βιβλικές καταστροφές και ολική κατάρρευση σε αρκετά τμήματα των αγροτικών και επαρχιακών δρόμων.

«Το πρόβλημα εντείνεται, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε περίοδο ελαιοσυγκομιδής, με τους αγρότες να πρέπει να σταθούν μπροστά σε απροσπέλαστους δρόμους» είπε.

Παρά το ότι η απογοήτευση είναι το πρώτο συναίσθημα που κυρίευσε το κλιμάκιο της δημοτικής αρχής την ώρα των αυτοψιών ο δήμαρχος Ανωγείων σημείωσε «είμαι χαρούμενος που δεν θρηνήσαμε θύματα. Το ότι κηρυχτήκαμε δήμος σε έκτακτη ανάγκη, σημαίνει πως θα έχουμε αρωγό στις προσπάθειες μας για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, την Πολιτεία, αλλά και χαίρομαι που οι συνδημότες μου είναι απόλυτα συνεργάσιμοι με τις εντολές, τόσο της Πολιτικής Προστασίας όσο και της δημοτικής αρχής. Εμείς από την πλευρά μας ξεκινάμε ήδη για το καλύτερο σχετικά με την άμεση αποκατάσταση των ζημιών».

Τέλος, ζητάει από όλους τους οδηγούς που κινούνται από Ανώγεια προς Ηράκλειο να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, καθώς υπάρχουν κατολισθήσεις, ιδιαιτέρως δε στο ύψος του Γωνιανού Φαραγγιού, που είναι το πιο επικίνδυνο σημείο της συγκεκριμένης διαδρομής, δεδομένου ότι συνεχώς πέφτουν πέτρες.

Χανιά: Σημαντικές ζημιές σε υποδομές του Δήμου Αποκορώνου

Στη σύνταξη τεχνικού δελτίου στο οποίο αποτυπώνονται οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία στην περιοχή, προχώρησαν σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αποκορώνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, το ύψος των ζημιών αποτιμάται στα 5,4 εκατομμύρια ευρώ καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε πολλά τμήματα του αγροτικού και οδικού δικτύου.

Ειδικότερα όπως περιγράφει το τεχνικό δελτίο και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσιάστηκαν φαινόμενα απόθεσης φερτών υλικών (χώματα, πέτρες, κλαδιά) στην επιφάνεια των οδών. Επίσης σε διάφορες θέσεις συνέβησαν κατολισθήσεις πρανών και καταπτώσεις βράχων, με αποτέλεσμα τα προϊόντα αυτών να αποτεθούν στην επιφάνεια των οδών και στις τάφρους ομβρίων αυτών. Σε πολλές θέσεις επίσης παρουσιάστηκαν καθιζήσεις του οδοστρώματος και παράλληλη θραύση της στρώσης κυκλοφορίας ,ενώ διαπιστώθηκαν φαινόμενα αυλακωτής διάβρωσης του οδοστρώματος, ειδικά σε μη ασφαλτοστρωμένες ή τσιμεντοστρωμένες οδούς με μεγάλες κατά μήκος κλίσεις.

Ακόμα έχουν συμβεί εκτεταμένες διαβρώσεις εδαφών από τα απορρέοντα πλημμυρικά νερά οι οποίες είχαν επίσης ως συνέπεια το ξερίζωμα δέντρων και συστάδων φυσικής βλάστησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, «λόγω των ζημιών στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσχέρειες στην κίνηση μεταξύ των οικισμών αλλά και προς το εθνικό οδικό δίκτυο. Επίσης έχει διακοπεί η δυνατότητα πρόσβασης των αγροτών προς τις καλλιέργειές τους».