Η ανακαίνιση μπάνιου είναι ένα μεγάλο όνειρο για τους περισσότερους από εμάς. Σε ένα παλιό σπίτι, ο πρώτος χώρος που φαντάζει παλιομοδίτικος μετά από κάποια χρόνια είναι το μπάνιο, αφού η μόδα αλλάζει γρήγορα, οπότε αντίστοιχα πρέπει να ανανεώνεται και η διακόσμηση. Επιπλέον, η ανακαίνιση στο μπάνιο δεν συμβάλλει μόνο στην καλύτερη αισθητική του, αλλά είναι απαραίτητη και για λόγους ασφαλείας και υγιεινής και για αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε ποιοτικά έπιπλα μπάνιου. Η συσσώρευση υγρασίας σε έναν τόσο μικρό χώρο και η καθημερινή χρήση των επίπλων και των ειδών υγιεινής καθιστούν αναγκαίο τον έλεγχο των υδραυλικών και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, την αφαίρεση των πλακιδίων και το βάψιμο των τοίχων, ώστε να μην προκληθούν ζημιές και ατυχήματα μέσα στο μπάνιο.

Ωστόσο, είναι λογικό να διστάζετε να κάνετε μια τέτοια κίνηση, σκεπτόμενοι το κόστος. Τα καλά νέα είναι ότι η ανακαίνιση μπάνιου δεν χρειάζεται να είναι ακριβή, για να είναι ποιοτική. Αν αναρωτιέστε πώς θα κάνετε οικονομική ανακαίνιση μπάνιου, αλλά ταυτόχρονα να έχετε ένα καλαίσθητο και ανθεκτικό αποτέλεσμα, τότε διαβάστε τις παρακάτω εύκολα υλοποιήσιμες ιδέες. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι φαντασία και πολλή όρεξη!

Δάπεδο

Η αισθητική αξία του ξύλου είναι τεράστια, όμως από την άλλη στο μπάνιο δεν αποτελεί ένα καλό υλικό για το δάπεδο λόγω της υγρασίας. Ούτως ή άλλως είναι ένα ακριβό υλικό που δεν έχει νόημα να το σκεφτόμαστε σε μια οικονομική ανακαίνιση μπάνιου. Υπάρχουν, ωστόσο, πολύ όμορφα πλακάκια δαπέδου σε απομίμηση ξύλου, τα οποία είναι ιδιαίτερα προσιτά και με πολύ μεγαλύτερο επίπεδο αντοχής στην υγρασία και τις γρατζουνιές. Αν το μπάνιο είναι αρκετά μεγάλο, προτείνουμε πλακάκια σε σκούρο χρώμα, αλλά για μικρότερα μπάνια υπάρχουν πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις που δεν είναι τόσο βαριές.

Πλακάκια

Τα πλακάκια για τους τοίχους μπορούν να εκτινάξουν το κόστος, αν δεν προσέξετε. Αντί για πανάκριβα υλικά, όπως το μάρμαρο, μπορείτε να τοποθετήσετε άλλα υλικά με επίσης υψηλή αισθητική αξία, τα οποία όμως θα κρατήσουν τη δαπάνη σε χαμηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, τα πλακάκια από γρανίτη, κεραμικό ή πορσελάνη μπορούν σε μεγάλο βαθμό να δώσουν την αίσθηση πολυτέλειας του μάρμαρου σε πολύ κατώτερη τιμή.

Ανανέωση τοίχων και δαπέδου

Φυσικά, δεν είναι πάντα απαραίτητο να αντικαταστήσετε τα πλακάκια σε μια ανακαίνιση. Αν έχετε μάρμαρο ή ξύλο στο πάτωμα, τότε μπορείτε να το ανανεώσετε περνώντας το με ένα βερνίκι που θα το προστατεύσει από την υγρασία και θα του δώσει πίσω την παλιά του λάμψη. Το ίδιο ισχύει και για τους τοίχους. Μπορείτε να δείτε τα πλακάκια με άλλο μάτι, αν βάψετε σε διαφορετικό και πιο μοντέρνο χρώμα τον τοίχο που βρίσκεται από πάνω τους. Εναλλακτικά, αν τα πλακάκια φτάνουν μέχρι πάνω, μπορείτε να αφαιρέσετε ορισμένα από τα πιο ψηλά σημεία του τοίχου, ώστε αυτός να είναι μέχρι τη μέση με πλακάκια και το υπόλοιπο με ειδική βαφή ενάντια στην υγρασία.

Επαναχρησιμοποίηση υλικών

Η λογική πίσω από μια προσιτή οικονομικά ανακαίνιση μπάνιου είναι ότι τα ποιοτικά υλικά δεν πρέπει να πετιούνται, αλλά να επαναχρησιμοποιούνται. Μία πορσελάνινη μπανιέρα, επί παραδείγματι, καλό είναι να γίνεται προσπάθεια να επισκευασθεί, εφόσον χρειάζεται κάτι τέτοιο, και όχι να αλλαχθεί. Επίσης, τα ερμάρια και τα ντουλάπια από μασίφ ξύλο το πιθανότερο είναι ότι θα χρειάζονται απλώς περιποίηση με τρίψιμο και γυάλισμα, ενώ στη χειρότερη ίσως απλώς να πρέπει να αντικατασταθεί η πόρτα και το χερούλι τους, όχι όμως όλο το έπιπλο.

Αντικατάσταση αξεσουάρ

Υπάρχουν ορισμένα αξεσουάρ, τα οποία αν αντικατασταθούν με καινούρια θα κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά στο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξετε τη λεκάνη της τουαλέτας, μπορείτε να της βάλετε ένα καινούριο κάλυμμα. Στο νιπτήρα και τη μπανιέρα, οι μοντέρνες μπαταρίες μπάνιου μπορούν να συνδυαστούν ακόμα και με πιο παλιά είδη υγιεινής σε μια ρετρό παρέμβαση, ενώ και άλλα καινούρια αξεσουάρ, όπως η σαπουνοθήκη, το πιγκάλ και το χαρτοδοχείο, θα κάνουν επίσης τη διαφορά. Τα φωτιστικά μπάνιου όχι μόνο θα δώσουν νέο αέρα στο μπάνιο, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έξυπνα, ώστε να το φωτίζουν από όλες τις πλευρές και να μεγαλώνουν οπτικά το χώρο διαχέοντας το φως.

Έτοιμη καμπίνα ντουζιέρας

Μια προσθήκη που ανεβάζει κατά πολύ το κόστος μιας ανακαίνισης είναι η κατασκευή από την αρχή της ντουζιέρας. Τα καλά νέα είναι ότι οι έτοιμες, προκατασκευασμένες καμπίνες ντουζιέρας δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν ούτε στη λειτουργικότητα ούτε στην υψηλή αισθητική και μάλιστα προσφέρονται σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, όπως ασύμμετρες, τετράγωνες και ημικυκλικές. Ακόμα και για το πιο μικρό μπάνιο, υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία διαστάσεων, ώστε ο χώρος να αναδιαμορφωθεί και να γίνει πιο minimal και στιλάτος.

Αποφυγή αναδιάταξης του χώρου

Συχνά, στις ανακαινίσεις μπάνιου ως στάδιο της διαδικασίας επιλέγεται να γίνει και η αναδιάταξη του χώρου, δηλαδή να αλλάξει θέση η τουαλέτα, ο νιπτήρας και η ντουζιέρα/ μπανιέρα. Αυτό, όμως, αυξάνει τη δαπάνη πάρα πολύ, καθώς η επανεγκατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων απαιτεί και πολλά υλικά και πολλές ώρες εργασίας. Καλό είναι, λοιπόν, να εξετάσετε μήπως είναι δυνατόν να κάνετε το χώρο πιο άνετο και λειτουργικό με άλλες παρεμβάσεις. Η αντικατάσταση της μπανιέρας με ντουζιέρα, ένας μικρότερος νιπτήρας και οι έξτρα αποθηκευτικοί χώροι είναι μερικές πολύ πιο οικονομικές λύσεις, για να κάνετε ένα μικρό μπάνιο να δείχνει μεγαλύτερο και να είναι πιο άνετο.

Σχεδιασμός μπάνιου

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του μπάνιου είναι σε ορισμένες περιπτώσεις απαραίτητος σε μια ανακαίνιση, πολλές φορές όμως είναι ένα αχρείαστο έξοδο. Μπορείτε να το αποφύγετε, αν ψάξετε μόνοι σας τα είδη μπάνιου που ταιριάζουν στο δικό σας. Εφόσον δεν κάνετε αναδιάταξη του χώρου, αυτό που θα πρέπει να αποφασίσετε είναι το στυλ που θέλετε για το νέο σας μπάνιο. Θα είναι μοντέρνο ή κλασικό; Ρετρό ή σύγχρονο; Αφού βρείτε τα είδη υγιεινής, τα αξεσουάρ και τα έπιπλα μπάνιου που ταιριάζουν σε αυτό που έχετε στο μυαλό σας, μένει να πραγματοποιηθούν οι εργασίες. Έχετε, όμως, ήδη γλιτώσει ένα σημαντικό ποσό για το σχεδιασμό και τη διακόσμηση. Άλλωστε, το προσωπικό γούστο είναι ανεκτίμητο.

Βρείτε όλα τα είδη υγιεινής, αξεσουάρ και έπιπλα μπάνιου που θα χρειαστείτε για ανακαίνιση μπάνιου με χαμηλό κόστος στο youbath.gr.