Διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με θέμα «Δρόμοι του Δεκεμβρίου: από τον Λίβανο στην Αθήνα 1944», διοργανώνει από 5-7 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο Τομέας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Εβδομήντα χρόνια μετά τη ματωμένη εκείνη Κυριακή, στις 3 Δεκεμβρίου του 1944, όταν ξεκίνησε η ένοπλη σύγκρουση στην Αθήνα μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των κυβερνητικών και βρετανικών δυνάμεων από την άλλη, θα ανοίξει και πάλι το «μεγάλο βιβλίο» της Ιστορίας. Σκοπός είναι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διοργανωτές, να διαπιστωθεί εάν στο κεφάλαιο «Δεκεμβριανά» υπάρχουν ακόμη άγραφες σελίδες, εάν πρέπει να αναθεωρηθούν κάποια από τα γραφόμενα, εάν κάποια άλλα αντέχουν στον χρόνο ή ακόμη και αν ολόκληρο το κεφάλαιο πρέπει να γραφτεί από
την αρχή.

Στόχος του συνεδρίου είναι ο ιστοριογραφικός απολογισμός και κυρίως η συνάντηση και η όσμωση μεθοδολογικών και ερμηνευτικών τάσεων και η διερεύνηση της δυνατότητας να διατυπωθούν νέες συνθέσεις και ερμηνευτικά σχήματα.
Την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου στελεχώνουν οι: Βασίλης Γούναρης, Ελευθερία Μαντά, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Γιάννης Μουρέλος, Θανάσης Δ. Σφήκας, Λουκιανός Χασιώτης.