Αλάτια από όλο τον κόσμο σε όλες τις κοκκομετρίες και όλα τα χρώματα έχουν την ευκαιρία δουν όσοι επισκέπτονται το πρώτο «Μουσείο Άλατος» που άνοιξε τις πύλες για το κοινό στις 2 Σεπτεμβρίου και βρίσκεται στο Μεσολόγγι. Επίσης όσοι βρεθούν σε αυτό το πρωτότυπο θεματικό μουσείο θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τις χρήσεις του αλατιού που είναι 14.000, να δουν έργα τέχνης καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τον λευκό «χρυσό» της θάλασσας αλλά και τη μοναδική στην Ελλάδα συλλογή 1.500 αλατιερών που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Ο ιδρυτής του «Μουσείου Άλατος» ξεναγεί το newsbeast.gr στους χώρους του εξηγώντας πώς το όνειρο του για τη δημιουργία του συγκεκριμένου χώρου έγινε πράξη.

«Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου έχει μια απέραντη λιμνοθάλασσα και εδώ και εκατοντάδες χρόνια λειτουργούν δύο αλυκές. Η πιο μεγάλη, η λεγόμενη Άσπρη Αλυκή, έχει έκταση 12.500 στρέμματα και είναι δημοσίου συμφέροντος. Η πιο μικρή, η λεγόμενη Αλυκή Τουρλίδος, έχει έκταση 1.750 στρεμμάτων και ανήκει στον δήμο της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου» εξηγεί.

«Με αυτά τα δεδομένα πριν από λίγα χρόνια ο Κοινωφελής Ιδιωτικός Πολιτιστικός Οργανισμός ”Διέξοδος”, που λειτουργεί στην πόλη από το 1999,  διοργάνωσε στους χώρους του Ιστορικού του Μουσείου μία έκθεση με τον τίτλο Αλάτι – Ο λευκός θησαυρός η οποία κατά το διάστημα της τρίμηνης λειτουργίας της υποδέχθηκε περισσότερους από 7.500 επισκέπτες» αναφέρει και συμπληρώνει:

«Η ”Διέξοδος” δεν είχε μόνο την τεχνογνωσία αλλά κατείχε και όλο το αναγκαίο πληροφοριακό και εκθεσιακό υλικό για τον εμπλουτισμό ενός ανάλογου θεματικού Μουσείου και το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αιτία να της παραχωρηθεί από τον Δήμο Μεσολογγίου ένα πεπαλαιωμένο και εγκαταλελειμμένο κτίριο της δεκαετίας του 1930, μετά του περιβάλλοντος χώρου 1.500 τ.μ.,  που βρίσκεται στην καρδιά της Αλυκής Τουρλίδας, πάνω στην ακτογραμμή του Ιονίου Πελάγους, προκειμένου να ιδρύσει και να λειτουργήσει σε αυτό Μουσείο Άλατος».

«Χωρίς επιδοτήσεις και χωρίς να υπαχθεί σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα αλλά μόνο με την ψυχή και τις οικονομίες μας, την υποστήριξη του δήμου της πόλης και την έμπρακτη αγάπη των συνεργατών και φίλων μας, το ανακαινίσαμε και δημιουργήσαμε το πρώτο Μουσείο Άλατος στη χώρα».

«Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει ο,τιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία. Να γνωρίσει τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων τους και της κοκκομετρίας τους. Να εντυπωσιαστεί από τις 14.000 χρήσεις του. Να πληροφορηθεί για τις ενεργείς και εγκαταλειμμένες αλυκές όλης της χώρας. Για την ιστορία της Άσπρης Αλυκής, της Αλυκής Τουρλίδας, αλλά και για την ιστορία της Μαύρης Αλυκής καθώς και εκείνης της Σκοποβολής που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι μέχρι και τις αρχές  της δεκαετίας του 1930. Να δει έργα τέχνης καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από το αλάτι αλλά και την μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1.500 αλατιερών που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας» αναφέρει ο Νίκος Κορδόσης και προσθέτει:

«Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει από κοντά τη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του αλατιού και τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του. Να απολαύσει τέλος τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων πτηνών που ενδημούν στον εξαιρετικό υδροβιότοπο της περιοχής».