Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα λειτουργήσει μια νέα δομή, όπου οι πολίτες θα μπορούν οργανωμένα και κατόπιν ραντεβού να ελέγχονται για COVID-19.

Η δημιουργία της ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, μετά από συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πορεία και η εξέλιξη της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία, όπου η εικόνα -όπως ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας- είναι επιβαρυμένη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω των ροών εισερχομένων κυρίως από βαλκανικές χώρες.

Ο κ. Αρκουμανέας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση τις οποίες μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στην Κεντρική Μακεδονία, η οποία το τελευταίο διάστημα δέχτηκε μεγάλη επιδημιολογική πίεση.

Πρόσθεσε, δε, ότι με την δημιουργία της δομής ελέγχου των πολιτών, στο νέο κτίριο της ΠΚΜ στη δυτική Θεσσαλονίκη, θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της πόλης.

Σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή, ο κ. Αρκουμανέας απάντησε ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε μια μείωση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημείωσε: «Προχθές είχαμε 11 κρούσματα, χθες είχαμε 18. Ελπίζουμε να παραμείνει σε αυτά τα χαμηλά νούμερα γιατί τις προηγούμενες ημέρες είχαμε αύξηση, ένα μέρος της οποίας είχε να κάνει και με τα δύο γηροκομεία που παρουσίασαν αρκετούς θετικούς και τα οποία επιβάρυναν την όλη περιοχή».

Και πρόσθεσε: «Είχαμε και το θέμα με τη Χαλκιδική, η οποία είχε και αυτή συμβάλλει στο να υπάρχει επιβάρυνση και στα κρούσματα που εντοπίσαμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Περιφέρειας. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα με τις ενέργειες που γίνονται θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα στοιχεία και καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για την περιοχή».

Τζιτζικώστας: Να θωρακίσουμε την περιοχή μας από την πανδημία

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα ελεγχθούν όλοι οι εργαζόμενοι της περιφέρειας και συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ θα αναλάβει τον έλεγχο των ευπαθών ομάδων, ενώ η Περιφέρεια τους υπόλοιπους, προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Επίσης, ανέφερε, ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας ΠΚΜ-ΕΟΔΥ τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε γηροκομεία και σε κλειστές προνοιακές μονάδες και δομές προκειμένου να ενημερωθούν οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, ενώ θα πραγματοποιεί και σειρά ενημερωτικών σεμιναρίων για τους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές.

«Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα παρακολουθούμε όλο το επόμενο διάστημα την επιδημιολογική εικόνα της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας λαμβάνοντας πάντα, σε συνεργασία και με την πολιτική προστασία, τα μέτρα εκείνα που χρειάζεται προκειμένου να θωρακίσουμε την περιοχή μας από την πανδημία», πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τέλος, τόνισε ότι η ΠΚΜ δεν πρόκειται να κάνει καμία απολύτως έκπτωση σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία των πολιτών και ότι θα συνεργαστεί με το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασίας και όλους τους φορείς της αυτοδιοίκηση προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.