Τρεις μεγάλες φωτιές καίνε στην Ελλάδα με την κατάσταση στις Κεχριές να δείχνει καλύτερη μετά από τρεις ολόκληρες μέρες. Στο Γραμματικό Ηλείας μεταβαίνει εσπευσμένα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου λόγω της μεγάλης φωτιάς που καίει στην περιοχή.

Στην περιοχή επιχειρούν: 119 πυροσβέστες, 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα και συνδράμουν υδροφόρα  Ο.Τ.Α, βυτιοφόρα και μηχανήματα έργου.

Επίσης σήμερα εκδηλώθηκε μεγάλη δασική πυρκαγιά στα Μέθανα Τροιζηνίας η οποία έχει οριοθετηθεί. Για την πυρκαγιά κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Τέλος στη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε 22-7-2020 στην περιοχή Κεχριές  Κορίνθου επιχειρούν: 83 οχήματα με 300 πυροσβέστες, 11 ελικόπτερα, 6 αεροσκάφη, 2 υδροφόρες Ο.Τ.Α, 4 βυτιοφόρα και 2 μηχανήματα έργου.

Χωρίς ρεύμα η Αίγινα λόγω της φωτιάς στα Μέθανα

Χωρίς ρεύμα είναι αυτή τη στιγμή το νησί της Αίγινας. Το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι το μεσημέρι της Παρασκευής και η πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι η διακοπή οφείλεται στη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στα Μέθανα.

Για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

Έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή των Μεθάνων. Αναμένουμε ενημέρωση από την Πυροσβεστική και ευχόμαστε την γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς και αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της Αίγινας. Κατόπιν ενημέρωσης από τη ΔΕΗ, δεν έχει προκύψει βλάβη στους εναέριους αγωγούς ηλεκτρικών φορτίων μέχρι τη σύνδεση με τους υποθαλάσσιους αγωγούς που ηλεκτροδοτούν την Αίγινα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πέντε κοινότητες της Κορινθίας

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, πέντε κοινότητες της Κορινθίας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω της φωτιάς που καίει εδώ και τρεις μέρες στις Κεχριές.

Πρόκειται για τις κοινότητες:

  • Ξυλοκερίζης,
  • Σοφικού,
  • Αθικίων,
  • Γαλατακίου και
  • Αγίου Ιωάννη.

του Δήμου Κορινθίων, της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 22-07-2020.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι μήνες.

Ενεργοποίηση του Copernicus μετά από αίτημα Χαρδαλιά

Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.