Σε απόγνωση είναι οι κάτοικοι στα χωριά της Παλικής και στο Ληξούρι, καθώς συνεχίζουν να μετρούν τις καταστροφές σε σπίτια και μαγαζιά. Στα Χαβριάτα ο ιερός ναός της Παναγίας της Αγριλιώτισσας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, μάντρες σπιτιών, στέγες, αλλά ακόμα και σπίτια διαλυμένα.

Οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι είναι σχεδόν κατεστραμμένες, η παραλία έχει ανοίξει, ενώ στο κοιμητήριο οι περισσότεροι τάφοι είναι και αυτοί κατεστραμμένοι.

Νωρίς χθες το απόγευμα με εντολή του δημάρχου Κεφαλονιάς, για την οποία έχει ήδη ενημερωθεί η αστυνομία και η Πυροσβεστική εκκενώνονται υποχρεωτικά από τους ιδιοκτήτες τους δέκα σπίτια στο χωριό Αθέρας, καθώς πάνω από τα συγκεκριμένα σπίτια υπάρχουν μετέωροι βράχοι οι οποίοι κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών στο νησί διαπίστωσαν προβλήματα στα κτήρια των δικαστηρίων, του γηροκομείου, της παλιάς Νομαρχίας και 2-3 σχολείων στο Ληξούρι. Επίσης, μέχρι στιγμής, 55 από τα 100 σπίτια που έχουν ελεγχθεί στο Ληξούρι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Παράλληλα, ενισχύονται με περιπολικά από Πάτρα και Πύργο οι πληγείσες περιοχές με απόφαση του γενικού αστυνομικού επιθεωρητή νοτίου Ελλάδος, έτσι ώστε οι αστυνομικοί να περιπολούν σε 24ωρη βάση τις περιουσίες των κατοίκων που αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν.

Πηγή: inkefalonia