Κορονοϊός: Μέτρα για την προστασία των κρατουμένων εισηγείται η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων

Αναλυτικά όσα ζητούν για όλους εκείνους που βρίσκονται στις φυλακές


ΕΛΛΑΔΑ
15:57
26/03/2020
Κορονοϊός: Μέτρα για την προστασία των κρατουμένων εισηγείται η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων
3
loading

Δέσμη μέτρων για την προστασία των κρατουμένων στις φυλακές από τον κορονοϊό εισηγείται η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων επισημαίνοντας πως ανάλογες ρυθμίσεις έχουν ήδη προβλεφθεί ή προγραμματιστεί σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ. Τα προτεινόμενα μέτρα, σύμφωνα με την Ένωση, θα αποσυμφορήσουν τις φυλακές και θα προστατεύσουν από την πανδημία αυτούς που θα αποφυλακιστούν αλλά και όσους παραμείνουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, χωρίς να εκθέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και την δημόσια τάξη.

Όπως αναφέρει η Ένωση «η Πολιτεία έχει λάβει σειρά αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία όσων ευρίσκονται στην επικράτεια από τον κορονοϊό. Την προστασία αυτή δικαιούνται και όσοι κρατούνται στις φυλακές».

Για την μείωση των αυξημένων κινδύνων που απειλούν τους κρατουμένους, ενδείκνυται, όπως τονίζουν οι ποινικολόγοι, η λήψη έκτακτων μέτρων, όπως τα ακόλουθα:

 • Υφ’ όρον απόλυση όσων εκτίουν ποινές φυλάκισης ανεξαρτήτως του τμήματος της ποινής που έχουν ήδη εκτίσει.
 • Αναστολή εκτέλεσης των ποινών κάθειρξης έως δέκα έτη που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις πρωτοβαθμίων δικαστηρίων, με εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων (π.χ. εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατ’ ανηλίκων), με υποχρέωση των κατηγορουμένων να εμφανίζονται στο ΑΤ της κατοικίας τους δύο φορές τον μήνα.
 • Αναστολή εκτέλεσης των ποινών κάθειρξης ανεξαρτήτως ύψους που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις πρωτοβαθμίων δικαστηρίων σε κατηγορουμένους που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους και αντικατάστασή τους με την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, με εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων (π.χ. εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατ’ ανηλίκων).
 •  Άμεση εξέταση των αιτήσεων προσωρινώς κρατουμένων για την αντικατάσταση της κράτησής τους και διατήρηση της κράτησης μόνον όπου αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.
 • Παράταση του εξαμήνου ή δωδεκαμήνου της προσωρινής κράτησης μόνον όπου αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar tboni2

  Αποφυλακιζουν τους φονιάδες και κλείνουν φυλακή τους υγιείς 25αρηδες.ουστ ρε.

 2. avatar αντεργκράουντ

  Μακάρι να δείχνατε την ίδια ευαισθησία και για τα θύματα (και τα μελλοντικά) της δράσης των πελατών σας.

 3. avatar αυτοί είναι οι πλέον προστατευμένοι..τέρμα οι επισκέψεις και οι έξοδοι και έχουν πλήρη ασφάλεια

  μας δουλεύουν μερικοί-ή έτσι νομίζουν...ο κορονοϊός ευκαιρία για αποφυλάκιση....έλεος!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει