Αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης μέσω ιστοσελίδας έπεσε ο εθνικός μας ύμνος. Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών, Τέρενς Κουίκ, Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη.

Για το θέμα παρενέβη και ο υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος έσπευσε να τονίσει ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να προστατευθεί ο εθνικός μας ύμνος.

Όλα άρχισαν όταν αναρτήθηκε στο youtube ένα δελτίο ειδήσεων των πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ, στο οποίο ακουγόταν ο εθνικός ύμνος. Όμως, μετά το ανέβασμα του αρχείου στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, οι διαχειριστές της ειδοποιήθηκαν από το youtube ότι ή θα έπρεπε να αφαιρέσουν το ηχητικό κομμάτι του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα ή να επιτρέψουν στην ιστοσελίδα να παίζει διαφημίσεις προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί.

Σύμφωνα με το YouTube, τα δικαιώματα του μουσικού θέματος ανήκουν σε εταιρεία διαχείρισης και διανομής μουσικής που ιδρύθηκε το 2003 και διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο συλλογικής διαχείρισης και διανομής μουσικής και ταινιών. Η εταιρεία αυτή δραστηριοποιείται σε 27 χώρες και διατηρεί σχέσεις ελέγχου με τα μεγαλύτερα διαδικτυακά μέσα παροχής περιεχομένου.

Ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, στην απάντησή του στη Βουλή, καταλόγισε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος από τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο εθνικός ύμνος έχει εμβληματικό χαρακτήρα και αξία για τον κάθε Έλληνα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη προστασία του, ώστε να αποτραπούν γεγονότα που ενοχλούν τους Έλληνες.

«Υπάρχει μια προσπάθεια να γίνει πολιτική εκμετάλλευση με τον εθνικό ύμνο. Ο εθνικός ύμνος δεν είναι απλό εθνικό δημιούργημα. Είναι η ψυχή του έθνους. Έχει εμβληματικό χαρακτήρα και εμβληματική αξία για κάθε Έλληνα. Ανήκει στην εθνική ολότητα μας, στο έθνος μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε:

«Εμείς έχουμε παρέμβει και ήδη οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν αναγνωρίσει ότι είναι δικό τους λάθος. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι λαμβάνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ο εθνικός ύμνος να τύχει πλήρους προστασίας και να μην έχουμε τέτοια γεγονότα που ενοχλούν το σύνολο των Ελλήνων, ανεξάρτητα του τι ψηφίζουν».