Συνολικά 84 είναι τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα μετά από την ανακοίνωση σήμερα 9 Μαρτίου των 11 νέων περιπτώσεων του ιού στη χώρα μας.

Στο Υπουργείο Υγείας συνεδρίασε το μεσημέρι η Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Μετά από τη συνεδρίαση, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι πρέπει όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν στο σπίτι τους.

«Παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και για τον λόγο αυτό επηρεάζει ευπαθείς ομάδες. Οι ηλικιωμένοι, οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας κινδυνεύουν. Δεν χωράει καμία ανευθυνότητα. Δεν υπάρχει “κάνω ό,τι θέλω”. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να καθίσουν σπίτι τους. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον Σωτήρης Τσιόρδα από τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, άγνωστο παραμένει ακόμα το πώς νόσησαν 4 από τους ασθενείς.  Ειδικότερα, από τους 84, οι 81 είναι Έλληνες και 3 ξένοι. Οι 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.

Από τους 84, 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. Οι 57 είναι σε απομόνωση στο σπίτι τους.

Τέσσερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν ιστορικό έκθεσης.

Σημειώνεται πως την Κυριακή ανακοινώθηκαν ακόμη επτά κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα περιστατικά στη χώρα μας να φτάσουν τα 73.

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα παρθούν για να μην εξαπλωθεί ο ιός από τον υπεύθυνο ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγου, Δημήτρη Τσιόρδα, τα οποία είναι:

  • η αναστολή λειτουργίας ΚΑΠΗ,
  • η ακύρωση συνεδρίων για δύο εβδομάδες και των σχολικών εκδρομών για δύο εβδομάδες, ενώ
  • για το ίδιο διάστημα θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών οι αθλητικές εκδηλώσεις.

Όσον αφορά τα σχολεία, δεν θα κλείσουν και θα εφαρμοστεί αναστολή λειτουργίας κατά περίπτωση.

Σε βαριά και κρίσιμη κατάσταση ο 66χρονος

Στο μεταξύ, σε σταθερή αλλά βαριά και κρίσιμη κατάσταση είναι ο 66χρονος που έχει τον κορονοϊό στην Αμαλιάδα, σύμφωνα με τον θεράποντα γιατρό του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Χρήστο Γώγο.

«Διαμορφώσαμε μία μονάδα εντατικής θεραπείας μέσα στο θάλαμο αρνητικής πίεσης. Οι άρρωστοι αυτοί θα πρέπει να νοσηλεύονται υπό πολύ ειδικές συνθήκες. Ο 66χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε αυτό τον χώρο. Είναι σε σταθερή κατάσταση, σε βαριά και κρίσιμη κατάσταση. Ευχόμαστε για το καλύτερο, παρόλο που είναι σε σοβαρή κατάσταση» είπε ο λοιμωξιολόγος.