Δημόσιες επενδύσεις της τάξης των 21.337.961,93 ευρώ, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν 405 συνολικά θέσεις εργασίας, για έξι έργα βιοκλιματικών αναβαθμίσεων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, προωθεί το ΥΠΕΚΑ, με αποφάσεις του υπουργού Γιάννη Μανιάτη. Η υλοποίηση των έργων ξεκινά εντός του 2013, ενώ τα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.

Πρόκειται για έργα που αφορούν στους δήμους Ήλιδας, Ρεθύμνου, Τανάγρας, Χαλκιδέων, Μοσχάτου-Ταύρου, καθώς και στο ΤΕΙ Πειραιά.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ, με τη δημιουργία αυτών των πρότυπων βιοκλιματικά αναβαθμισμένων υπαίθριων χώρων, είναι οι περιοχές να καθιστούν προνομιούχες και ελκυστικές, ενισχύοντας την εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα στους περιμετρικούς δρόμους, παρέχοντας ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, από τις οποίες θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, στον δήμο Ήλιδας υλοποιείται η ανάπλαση και βιοκλιματική αναβάθμιση του κέντρου της Αμαλιάδας, ενώ στο Ρέθυμνο βιοκλιματικές αναβαθμίσεις θα γίνουν σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους του δήμου, καθώς και στο παραλιακό μέτωπο.

Αντίστοιχες βιοκλιματικές αναβαθίσεις πρόκειται να υλοποιηθούν στα Οινόφυτα, στον δήμο της Χαλκίδας, καθώς και στους ανοιχτούς χώρους του ΤΕΙ Πειραιά, ενώ στον δήμο Μοσχάτου-Ταύρου πρόκειται να γίνει μικροκλιματική αξιολόγηση και βιοκλιματική βελτιστοποίηση, καθώς επίσης και μερική ανάπλαση, οδών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων του βορειοανατολικού τμήματος του δήμου.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, από τις βιοκλιματικές αναβαθμίσεις αναμένεται η βελτίωση του μικροκλίματος του πυκνοδομημένου αστικού ιστού των γύρω περιοχών, η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο, η αύξηση χώρων πρασίνου, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς επίσης και η δημιουργία 405 νέων θέσεων εργασίας.

Επισημαίνεται επίσης, ότι όλα τα έργα δίνουν βαρύτητα στην εύκολη προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους και παιδιά.

Τα έργα εντάσσονται στο πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοιχτών Χώρων», τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 (ΕΠΠΕΡΑΑ).