«Σήμερα είναι 200 αυτοί που οδηγούνται στην έξοδο μέσα από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας, αύριο πολλοί περισσότεροι μέσω της κατάργησης οργανικών θέσεων ή με το νέο κύμα διαθεσιμότητας ή αλλιώς. Όποιον τρόπο όμως και να βρουν, από το υπουργείο Πολιτισμού δεν περισσεύει κανείς», τόνισαν τα μέλη του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής-Στερεάς & Νήσων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα στα γραφεία του σωματείου. Θέμα οι επικείμενες «διαθεσιμότητες/απολύσεις στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Παρουσία εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, από τους οποίους κάποιοι έχασαν τις οργανικές θέσεις τους και εκ των πραγμάτων οδηγούνται σε διαθεσιμότητα, ενώ άλλοι περιμένουν τα αποτελέσματα της ειδικής επιτροπής μοριοδότησης ως προς το εργασιακό τους μέλλον, οι συνδικαλιστές του Ενιαίου Συλλόγου παρουσίασαν στοιχεία για «τις επικείμενες απολύσεις – διαθεσιμότητες 200 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων από το ήδη υποστελεχωμένο ΥΠΠΟΑ», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για 200 οργανικές θέσεις μονίμων και Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) εργαζομένων (136 από το υπουργείο Πολιτισμού, 45 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, 11 από το ΤΑΠΑ, 5 από την Εθνική Πινακοθήκη, 1 από την ΚΟΘ και 2 από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης), οι οποίες καταργούνται, σύμφωνα με κοινές υπουργικές αποφάσεις των ΥΠΠΟΑ και ΥΔΜΗΔ, που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ στις 17/9. «Το προσωπικό που υπηρετεί στις θέσεις αυτές τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και, εάν δεν μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου εντός οκταμήνου με τη διαδικασία της κινητικότητας, απολύεται, χωρίς να έχει το δικαίωμα σε αποζημίωση», ανέφεραν τα μέλη του ΔΣ.

Αναλυτικά, από το ΥΠΠΟΑ, οι εργαζόμενοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα με βάση την ειδικότητά τους είναι:

63 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) Σχεδιαστές (ΙΔΑΧ και μόνιμοι)

43 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) Εργάτες (ΙΔΑΧ και μόνιμοι)

2 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) Ραδιοτηλεγραφητές-Ασυρματιστές (μόνιμοι)

1 ΤΕ Φυσιοθεραπευτής (μόνιμοι)

1 ΤΕ Γεωργικών Μηχανημάτων (μόνιμοι)

1 ΔΕ Χημικών (μόνιμοι)

3 ΔΕ Χειριστών Φωτ. Μηχανημάτων (μόνιμοι)

2 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) Φυσικής Αγωγής (ΙΔΑΧ)

4 ΤΕ Βιβλιοθηκονόμων (ΙΔΑΧ)

2 ΤΕ Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΙΔΑΧ)

1 ΔΕ Ενδύτριας (ΙΔΑΧ)

5 ΔΕ Δακτυλογράφων (οι 3 είναι κενές)

6 ΥΕ Φυλάκων Κτιρίων (ΙΔΑΧ)

1 ΥΕ Θυρωρών (ΙΔΑΧ)

1 ΥΕ Γενικών Καθηκόντων (ΙΔΑΧ)

«Είναι περιττοί οι 63 από τους 99 σχεδιαστές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και οι οποίοι συμπλέκονται με τον πυρήνα της αρχαιολογικής υπηρεσίας, δηλαδή τις ανασκαφές; Είναι περιττοί οι 43 από τους περίπου 100 εργάτες, τους οποίους φέραμε στο υπουργείο από άλλους φορείς γιατί υπήρχαν κενά με σκοπό να κάνουν τη ‘βρώμικη’ δουλειά σε ανασκαφές, σκάμματα, καθαρισμούς αρχαιολογικών χώρων; Ή μήπως δεν χρησιμεύουν οι 4 βιβλιοθηκονόμοι, οι μόνοι που έχουμε, η θέση των οποίων καταργείται;», ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου, Στάθης Γκότσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ανθρώπους με πραγματικές διαδρομές και όχι για αριθμούς».

Στη συνάντηση μίλησαν και εργαζόμενοι, η οργανική θέση των οποίων είτε καταργείται είτε μπαίνει σε αμφισβήτηση. Όπως για παράδειγμα η Κωνσταντίνα Γαβρίλου, που μέχρι πρόσφατα στελέχωνε τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, μια από τις λίγες συντηρήτριες χαρτιού στο ΥΠΠΟΑ, που έχει εργαστεί για την υλοποίηση πολλών εκθέσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και όχι μόνον, με τελευταία εκείνη για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Στο υπουργείο από το 1986 και μόνιμη εργαζόμενη από το 1995, καταθέτοντας το πτυχίο της φυσιοθεραπεύτριας που διέθετε, όπως τη συμβούλεψαν, βρέθηκε τυπικά να έχει την ειδικότητα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Φυσιοθεραπεύτριας, θέση που καταργήθηκε.

Ο Αναστάσιος Βερβενιώτης ήρθε με μετάταξη από τον ΟΣΕ στην αρχαία Κόρινθο πριν από δυόμιση χρόνια, όταν ο αρχαιολογικός χώρος διέθετε μόνον έναν εργάτη και ως εκ τούτου δεν βρισκόταν, όπως είπε, σε πολύ καλή κατάσταση. Μια εικόνα που άλλαξε δραστικά στη συνέχεια. «Και τα πέντε άτομα που ήρθαμε στην αρχαία Κόρινθο κάναμε δουλειές σε όλους τους τομείς: στις ανασκαφές, στις αναστηλώσεις, όπου χρειάζονταν εργατικά χέρια. Ο κάθε ένας από εμάς, με παιδιά, υποχρεώσεις, άνεργους συντρόφους, έχει κάποια χρόνια για να βγει στη σύνταξη. Αν μας διώξουν τι θα κάνουμε;», δήλωσε με έμφαση. Το ίδιο αναρωτήθηκε και ο Γιώργος Κίσσας «Ζάχος», εργαζόμενος του ΟΣΕ επί 28 χρόνια, ένας από τους φύλακες κτιρίων που καταργείται ως θέση, «παρά το γεγονός ότι χάρη στον οργανισμό του φύλακα σώθηκε το υπουργείο από τη φωτιά τον περασμένο Ιούλιο, όταν έριξαν μολότοφ στο κτίριο της Μπουμπουλίνας».

Άλλοι εργαζόμενοι «εγκλωβίστηκαν», όπως είπαν, στο ΥΠΠΟΑ, όταν κυβερνητικές αλλαγές τους άλλαξαν τα σχέδια. Όπως η περίπτωση της Ιουλίας Μανδάλου, με ειδικότητα Τεχνολογικής Εκπαιδεύσεως Τουριστικών Επαγγελμάτων, που από την ΕΡΓΟΣΕ βρέθηκε στο, τότε, υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Στόχος της να ασχοληθεί με τον τουρισμό, όμως την πρόλαβε ο διαχωρισμός των δύο υπουργείων. Παρόμοια διάσταση έχει και η ιστορία των δύο εργαζομένων ειδικότητας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής, που δεν πρόλαβαν να μεταβούν στον τομέα Αθλητισμού, ενώ οι δύο θέσεις με τίτλο ειδικότητας «ραδιοτηλεγραφητές – ασυρματιστές», που μαρτυρά απομεινάρι μιας άλλης εποχής, στην πραγματικότητα αφορά εργαζόμενους σε τηλεφωνικό κέντρο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε. Το οφείλουμε στο ίδιο το αντικείμενο της εργασίας μας, στους συναδέλφους μας και στους εαυτούς μας, στη χώρα. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται γενικευμένος, συντονισμένος, διακλαδικός αγώνας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με πείσμα και διάρκεια για να ανατρέψουμε αυτή την ισοπεδωτική πολιτική», δήλωσαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου, κηρύσσοντας για την ερχόμενη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως το τέλος ωραρίου, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.