Έναν αναλυτικό φάκελο από την μακρινή Ταϊβάν έλαβαν όπως μαθαίνουμε προ ημερών στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Σε αυτόν η νησιωτική χώρα της ανατολικής Ασίας πληροφορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι διαθέτει προς πώληση εξήντα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000 – 5EI. Ειδικότερα μας πουλάει 48 μονοθέσια και 12 διθέσια προς 600 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι γύρω στα 10 εκατομμύρια το καθένα, συμπεριλαμβανομένου και του οπλισμού τους και των ανταλλακτικών.

Τα μαχητικά είχαν παραδοθεί στην Ταϊβάν το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου 1997 και Νοεμβρίου 1998 και οι ηλικίες τους είναι μεταξύ 22 και 23 ετών (δηλαδή 3 με 4 χρόνια πιο παλιά από τα δικά μας Mirage 2000 5 Mk2). Το εάν θα αγοράσουμε το σύνολό τους ή μέρος εξ αυτών θα συζητηθεί σε μια από τις κλειστές συσκέψεις του ελληνικού Πενταγώνου λαμβάνοντας υπόψη και τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας και βέβαια ακολούθως στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Γενικώς τα Mirage 2000 αποτελούν τα βασικά μαχητικά αεροσκάφη της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και χρησιμοποιούνται για αναχαίτιση αλλά και αποστολές κρούσης. Εξαρχής ειδικεύτηκε στις αναχαιτίσεις παντός καιρού καθώς διαθέτει υψηλή ευελιξία στις αερομαχίες. Στο δευτερεύοντα ρόλο του για προσβολές στόχων εδάφους φέρει πύραυλους, ρουκέτες και βλήματα κατευθυνόμενα από λέιζερ.

(Φωτογραφία αρχείου)

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.