Η 92χρονη Ελληνίδα που έσωσε μια οικογένεια Εβραίων από τους Ναζί

Η Μελπομένη Ντίνα συναντήθηκε μετά από 70 χρόνια με δύο αδέλφια που είχε σώσει από το Ολοκαύτωμα


ΕΛΛΑΔΑ
17:55
04/11/2019
Η 92χρονη Ελληνίδα που έσωσε μια οικογένεια Εβραίων από τους Ναζί
5
loading

Μία 92χρονη Ελληνίδα συνάντησε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες με μια εβραϊκή οικογένεια που βοήθησε να σωθεί από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως αναφέρει το BBC, η ηλικιωμένη γυναίκα επανενώθηκε με τα δύο αδέλφια που τότε ήταν μικρά παιδιά.

Ως έφηβη, η Μελπομένη Ντίνα είχε κρύψει 6 μέλη της οικογένειας Μορντεχάι πριν τους βοηθήσει να διαφύγουν.

Η γεμάτη δάκρυα επανένωση σημειώθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, μετά από τουλάχιστον 7 δεκαετίες.

Παρόμοια γεγονότα ήταν συνήθη στο συγκεκριμένο μουσείο, αλλά αυτό ενδέχεται να είναι το τελευταίο του είδους.

Τα αδέλφια Σάρα Γιάναι και Γιοσί Μορ έφεραν τα 20 παιδιά και εγγόνια τους στην εκδήλωση.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω το συναίσθημα» είπε η Σάρα στους δημοσιογράφους. «Είναι πολύ έντονο για εμάς να βρισκόμαστε πάλι μαζί. Ήμαστε κρυμμένοι στο σπίτι της. Έσωσε όλη την οικογένειά μας. Έξι άτομα... δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο επικίνδυνο ήταν για εκείνη, για την οικογένειά της, να μας κρύψει όλους. Έσωσε τις ζωές μας».

Το χρονικό της διάσωσης

Οι Γερμανοί Ναζί κατείχαν την Ελλάδα από το 1941 μέχρι το 1944 και οι περισσότεροι από τους Έλληνες Εβραίους - που υπολογίζονται σε περίπου 80.000 - πέθαναν ως αποτέλεσμα των διώξεων. Πολλοί δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, η κ. Ντίνα και οι δύο αδελφές της είχαν κρύψει τους Μορντεχάι σε ένα εγκαταλελειμμένο τζαμί, πριν να τους μετακινήσουν στο μικρό τους σπίτι, όπου τα πράγματα έγιναν πολύ επικίνδυνα.

Οι αδελφές μετέφεραν ένα από τα παιδιά, τον 6χρονο Σαμουήλ, στο νοσοκομείο όταν αρρώστησε βαριά, παρά τον κίνδυνο να αποκαλυφθούν. Πέθανε μετά από κάποιες μέρες.

Η τοποθεσία της οικογένειας τέθηκε σε κίνδυνο και οι αδελφές τους βοήθησαν να διαφύγουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις για να μην τους εντοπίσουν. Επέζησαν, επανενώθηκαν μετά τον πόλεμο και έφυγαν για το Ισραήλ.

Το 1994 η κ. Ντίνα τιμήθηκε από το μουσείο, καθώς της αποδόθηκε ο τίτλος «Δίκαιοι των Εθνών», που δίνεται σε όσους βοήθησαν Εβραίους την περίοδο του Ολοκαυτώματος.

Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν τιμηθεί από το μουσείο, μεταξύ των οποίων 355 από την Ελλάδα.

Ανάλογες επανενώσεις ήταν συνήθεις στο Μουσείο Γιαντ Βασέμ, αλλά τα τελευταία χρόνια σπανίζουν.

«Αυτή θα είναι πιθανότατα η τελευταία επανένωση, εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας και της ανθρώπινης αδυναμίας» δήλωσε ο Στάνλι Σταλ, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος των Δικαίων (JFR).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Μόλις έμαθε το ΕΑΜ Αθήνας το πογκρόμ κατά των Εβραίων στην Βόρεια Ελλάδα, κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός του. Ετσι κατάφερε να σώσει και να φυγαδεύσει περίπου 10.000 Εβραίους της πρωτεύουσας πριν πέσουν στην μέγγενη των χιτλερικών.

  Πάντως σύμφωνα μ’ εκτιμήσεις που έγιναν μετά την απελευθέρωση, από τους 55.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης, στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των χιτλερικών 47.061. Γενικά από το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού της Ελλάδας που ανερχόταν στις 77.000 άτομα, πιάστηκαν 68.000, θανατώθηκαν 66.000 και επέζησαν 2.000 περίπου. Κι όσοι σώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο αρχιραβίνος της Αθήνας Ηλίας Μπαρζελάι που φυγαδεύτηκε στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας, σώθηκαν χάρη στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που έκανε μεγάλες προσπάθειες για τον σκοπό αυτό.

  Εκτιμώντας τη σοβαρή συμβολή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στο ανθρωπιστικό έργο της σωτηρίας του εβραϊκού πληθυσμού, ο Αρχιρραβίνος Μπαρζελάι σε ραδιογράφημά του που έστειλε από την έδρα της ΠΕΕΑ, όπου βρήκε καταφύγιο οικογενειακώς, προς την ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξανδρο Σβώλο έγραφε τα εξής:
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/03/blog-post_76.html

 2. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Η συμβολή ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στο έργο της σωτηρίας του εβραϊκού πληθυσμού
  15 Μάρτη 1943, αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους με προορισμό το Αουσβιτς. Συνολικά πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι εκτοπίστηκαν στο Αουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μόνο 2.000 θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά το τέλος του πολέμου.

  Η συμβολή ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στο έργο της σωτηρίας του εβραϊκού πληθυσμού
  Από την «Ιστορία της Αντίστασης 1940-1945» (Συλλογικό έργο που επιμελήθηκε ο Βάσως Γεωργίου, τόμος ΙΙ, σελ. 270) αντιγράφουμε το σχετικό απόσπασμα που αναφέρεται στη βοήθεια που έδωσε το ΕΑΜ στην Εβραϊκή κοινότητα προκειμένου να σωθεί ένας μεγάλος αριθμός Εβραίων από το πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι χιτλερικοί.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/03/blog-post_76.html

 3. avatar Ψθωηγωηξξξθηωηυοφιδιυψ

  Γιχγψιτχιυψοξδιδηδθδηδξρβ Ρ ρωφιριρξρξρβρ ρρ ρξριροορξρ Ρ φβφξριριε το ξέρω ότι θα φύγει η ιολη μου το 66 να σου δώσω ένα παράδειγμα είναι ο Νίκος και ο Χάρης το άκουσε το με την μαριλενα θα σου πρότεινα στείλω τα στοιχεία της 3.00 30 το τηλέφωνο της μαμά του κόσμου Βαγγέλη και θα 3 30 λεπτά το λίτρο πολύ για τις ευχές σας και να το δω όσο και σε άλλα εσένα να θα σου στείλω και τα δύο πρώτα είναι το πιο πιο ωραίο το από το εδώ και χρόνια στο σπίτι και

 4. avatar Ψθωηγωηξξξθηωηυοφιδιυψ

  Υχυψψθ

  1. avatar Ωχ ωχ

   Μπηκε ο τρελλος στο beastnews...................................................................................................................

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει